Afera "Superkup"
0

Pique se pravda: Sve je po zakonu, pomogao sam savezu i uzeo manju proviziju

E. B.
Nakon što su jučer objavljeni audiosnimci razgovora Gerarda Piquea i predsjednika Nogometnog saveza Španije Luisa Rubialesa u kojem dogovaraju odigravanje Superkupa u Saudijskoj Arabiji, oglasio se i nogometaš Barcelone.
Pique je istakao kako je njegova kompanija Kosmos posredovala prebacivanju utakmica Superkupa Španije u Saudijsku Arabiju i da je sve urađeno po zakonu.

Prema četverogodišnjem ugovoru koji je sklopljen, RFEF dobija godišnje 40 miliona eura, a Pique 6.

"Sve je urađeno po zakonu. Advokati Kosmosa su upućeni bolje od mene u materiju i sve je pravno gledano OK. Jedino je nelegalno u čitavoj ovoj priči to što je neko prisluškivao moj razgovor s Rubialesom i proslijedio ga medijima", poručio je Pique u direktnom obraćanju na Twitchu.

Pique, koji je vlasnik trećeligaša Andorre, je istakao i da nema sukoba interesa, te da je uzeo manje novca nego što je mogao.

"Što se tiče sukoba interesa, svi možete vidjeti da li savez, sudije ili bilo ko pomažu meni, Barceloni ili Andorri. Ponosan sam što sam pomogao savezu. Superkup je donosio savezu 120.000 eura, a sada donosi 40 miliona. Dio tog novca dobiju i drugoligaši i trećeligaši, to je projekat od interesa za sve klubove u Španiji. A što se tiče novca koji je pripao meni, on mi nije bitan. Bitan mi je uspješan projekat i zato sam tražio samo 10 posto provizije, a realno je da kompanije koje posreduju u ovakvim dogovorima uzmu između 15 i 20 posto", poručio je Pique.