Ide u niži rang
25

Pique je izdržao samo dva mjeseca u penziji, želi se vratiti igranju nogometa i to u drugoligašu

E. B.
Gerard Pique (Foto: EPA-EFE)
Gerard Pique (Foto: EPA-EFE)
Gerard Pique se prije dva mjeseca oprostio od aktivnog igranja nogometa, ali je već sada promijenio odluku.

Pique se emotivno oprostio od Barcelone za koju je odigrao 615 utakmica, a španski mediji pišu kako će ipak nastaviti karijeru.

Štoper koji će početkom februara napuniti 36 godina bi trebao obući dres španjolskog drugoligaša Andorre čiji je i vlasnik.

No, postoje dvije prepreke da Piquea zaista i vidimo ponovo na terenu. Jedna je manja, a radi se o suspenziji na četiri utakmice koju je zaradio u posljednjoj utakmici u karijeri protiv Osasuna.

Druga je mnogo veća, a to su finansijske restrikcije i pravila La Lige. Naime, Pique se odlaskom iz Barcelone odrekao 30 miliona eura koje je trebao dobiti do ljeta 2024. godine, te bi ta njegova plata mogla predstavljati problem za Andorru.

La Ligin odbor za finansije bi trebao procijeniti njegova primanja, odnosno je li realno da ga drugoligaški klub može plaćati. Andorri je dozvoljeno maksimalno davati igraču sedam miliona eura godišnje, a po pravilima La Liga dozvoljava upola manju platu igraču od dosadašnje te bi Pique trebao dobiti specijalnu dozvolu.