Mnoge nelogičnosti
4

Pilot nestalog aviona misteriozno zamijenjen u posljednji čas, moguća četiri scenarija nesreće

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Argentinski napadač Emiliano Sala (28), koji je u subotu potpisao za Cardiff, još uvijek se vodi kao nestala osoba nakon što je u ponedjeljak avion kojim je letio izgubio vezu s kontrolnim tornjem.

Spasilačke službe su na terenu provele cijeli utorak i srijedu, a policija otoka Guernsey objavila je da je pretraženo more površine 3.000 kvadratnih kilometara.

Stručnjaci za ovakve situacije iznijeli su četiri moguća scenarija o nestanku aviona. Prvi je da su sletjeli na neko drugo mjesto, ali ne mogu uspostaviti kontakt, drugo da su sletjeli u vodu, pokupio ih je brod koji je prolazio, ali nisu uspjeli ostvariti kontakt, treći da su sletjeli u vodu, ali su uzeli gumeni čamac koji je bio u avionu i četvrti da je avion izgubio kontakt u vodi, ostavivši ih u moru.

Ljudi koji rade na ovom slučaju daju prednost četvrtom scenariju i kažu da su male šanse da su Sala i pilot preživjeli u vodi.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Međutim, puno je nelogičnosti u nestanku aviona u kojem je bio nogometaš koji je iz Nantesa prešao u Cardiff za 17 miliona eura, a jedna od njih je misterija o dva pilota i dva Davea.

Potvrđeno je da je privatnim avionom Piper Malibu PA-46 upravljao Britanac Dave Ibbotson, otac troje djece iz North Lincolnshirea.

Njega su unajmili predstavnici nogometaša i riječ je o iskusnom pilotu koji je često prevozio padobrance s privatnih uzletišta širom Velike Britanije.

Međutim, iskusni britanski pilot Dave Henderson prošao je graničnu kontrolu u Nantesu i s njim je bio Emiliano Sala te je to bilo prije nego je avion poletio iz Nantesa.

Ipak, Dave Henderson nije ušao u avion kojim je pilotirao njegov imenjak Dave Ibbotson i ta promjena pilota obavljena je u posljednji tren, piše francuski RTL.