Stoper Celtica
132

Pilav: Šimunović želi igrati za BiH, proces promjene sportskog državljanstva je u toku

Piše: D. B.
Elmir Pilav i Jozo Šimunović
Elmir Pilav i Jozo Šimunović
Dvadesetdvogodišnji stoper Celtica Jozo Šimunović izrazio je želju da nastupa za reprezentaciju BiH, a s obzirom na činjenicu da se radi o mladom i kvalitetnom nogometašu, Nogometni savez BiH je kontaktirao FIFA-u, koja je pokrenula proces promjene sportskog državljanstva ovog igrača. To je za portal Klix.ba potvrdio direktor Sektora za takmičenje i upravljanje događajima NSBiH Elmir Pilav.

Šimunović je u karijeri nastupao za mlade ekipe Dragovoljca i zagrebačkog Dinama, potom je postao član prvog tima Modrih, a onda je tokom ljeta 2015. godine potpisao za Celtic. Prošao je sve omladinske selekcije reprezentacije Hrvatske, no, šansu u A reprezentaciji Vatrenih nije dobio uprkos odličnim igrama. Nakon nekoliko razgovora sa selektorom Zmajeva Mehmedom Baždarevićem, mladi nogometaš je odlučio da nastupa za BiH. On je rođen u Zagrebu, roditelji su mu iz Jajca pa time ima pravo da zaigra za BiH, što će u budućnosti i učiniti. Procedura promjene njegovog sportskog državljanstva je u toku.

"Procedura za Jozu Šimunovića je u toku, u kontaktu smo i on je već potpisao izjavu da želi promijeniti sportsko državljanstvo. Mi smo sve dokumente proslijedili FIFA-i pa je ovaj slučaj sada u nadležnosti svjetske nogometne organizacije. Postupak za promjenu sportskog državljanstva je pokrenut", izjavio je Pilav.

NSBiH sada čeka povratnu informaciju iz FIFA-e.

"Kada bi postupak mogao biti završen, nije nam poznato. Nije to slučaj koji se brzo rješava. Sada čekamo povratnu informaciju od FIFA-e, odnosno, da li će tražiti neku dodatnu dokumentaciju", dodao je Pilav.