Alen Mešanović
0

"Piksi je bio moj uzor"

Razgovarao: Edin Isanović
Alen Mešanović u duelu (Foto: F. Krvavac)
Alen Mešanović u duelu (Foto: F. Krvavac)
"Mladost je snaga ove ekipe i upravo zbog toga ne treba im stavljati veliki teret. Trebaće vremena da se tim uigra, a ono što sam mogao primjetiti jeste da su svi gladni uspjeha. Dovoljno je vidjeti kako idu na treningu. Primijetio sam veliku snagu motiva i ambicija mlade ekipe".

Alen Mešanović je nastupao za mnoge bh. klubove. Nosio je dres Budućnosti iz Banovića, Lukavca (sada se zove Radnički), Jedinstva, Slobode, Posušja, Sarajeva i Čelika. Kontraverzan, ali istovremeno i igrač sa neospornim nogometnim znanjem. Od ove sezone je na Grbavici. Ističe da mu je "dolina ćupova" posljednja stanica na bh. terenima. Sudbina je htjela da se ponovo vrati u klub gdje je i počeo svoju profesionalnu karijeru, jer je još u jugoslovenskoj ligi kao talentiran dječak iz Banovića stigao na Grbavicu.

Jedan je od najzaslužnijih što je Željezničar u vrhu tabele. Sa svoja dva gola na otvaranju sezone (Čeliku i Širokom Brijegu) na konto plavih dodao je prvih šest bodova. Ozbiljno pristupa svojim obavezama i pogoci su logična posljedica rada, dobrog zdravlja i velikih motiva. Kako i sam ističe nadanju su mu ista kao i kada je počeo karijeru (sada ima 34 godine). Osjeća da je još uvijek sposoban odgovotiti visokom zahtjevima. U razgovoru za naš portal odavao je dojam čovjeka koji sa velikim užitkom igra nogomet.

Za početak smo se osvrnuli na dvoboj Željezničara na Piroti. Mešanović apostrofira da je neriješen ishod - uspjeh.

Iako smo priželjkivali kompletan plijen, moramo biti zadovoljni i sa jedinom bodom. Ostali smo sa igračem manje i kada se sve sagleda, remi je najrealniji. Ono što je najvažnije jeste da smo ostali u vrhu.

Koliko visoko možete ove sezone?

Imali smo težak raspored i sada nam slijedi period takozvanih lakših utakmica. Primarni cilj je biti u vrhu i mi za to sigurno imamo sposobnosti. Realno po kvalitetu smo negdje između prvog i četvrtog mjesta. Kako će se stvari dalje odvijati zavisi od mnogih stvari, ko je protivnik, jesi li kompletan, imaš li dozu sreće. Svi klubovi imaju pravo na svoje ambicije, prvenstvo će ponuditi redosljed na temelju forme i poklapanja svih ostalih faktora uspjeha.

Tim sa Grbavice ima relativno mladu ekipu?

Apsolutno! Upravo u posljednjoj prvenstvenom okršaju u Travniku na travnjaku su bila šestorica igrača ispod dvadeset godina, jedino sam ja imao preko 30. Mladost je snaga ove ekipe i upravo zbog toga ne treba im stavljati veliki teret. Trebaće vremena da se tim uigra, a ono što sam mogao primjetiti jeste da su svi gladni uspjeha.

Dovoljno je vidjeti kako idu na treningu. Primijetio sam veliku snagu motiva i ambicija mlade ekipe. Svi su svjesni očekivanja poklonika plave boje. Jači smo iz dana u dan.

Ko su po Vama pretendenti za naslov prvaka u Premijer ligi BiH?

Po mom mišljenju to su Borac, Velež, Široki Brijeg, Željezničar i Sarajeva. Teško je sada nekoga posebno isticati, jer je nogomet nepredvidiv. Sve što bih sada rekao bilo bi u domenu teorije. Ja bih volio da to bude Željo. No, respektujem sve nabrojane klubove, kao što poštujem i našu snagu. Imamo pravo vjerovati da ćemo se mi veseliti.

Da li bi izlazak na evropsku scenu zadovoljio čelne ljude kluba?

Definitivno. Ipak, na terenu odlučuje samo učinak, kvalitet i snaga ekipe. Iskreno vjerujem da će tim sa Grbavice na kraju sezone izboriti izlazak na međunarodnu scenu. Da li kroz prvenstvo ili kup, nije bitno. Optimista sam!

Možete li napraviti paralelu bh. nogometne lige od prije nekoliko godina i danas. Ima li pomaka?

Svakako. Željezničar je imao dosta pristojno suđenje u prvih šest kola. Da li će tako ostati i u nastavku prvenstva, ne znam. Iskreno se nadam da hoće, a pomaka sigurno ima. Vidjeli ste kako su naši klubovi igrali na evropskoj sceni. Napravili su najveći pomak od svih timova na Starom kontinentu. Realno, niko to nije očekivao. Nismo toliko loši koliko se plasira, mada ima prostora za još veći progres.

Kako ocjenjujete igre nogometne reprezentacije?

Visokom ocjenom. Sada slijedi presudan meč u Talinu. Nadam da će naša državna selekcija biti na visini zadatka i da će pobjedom izboriti baraž. Ćiro je sve kockice posložio onako kako treba. To su pokazale i utakmice. Nemamo više gubitnički mentalitet, što je možda bilo i presudno u dosadašnjim kvalifikacijama. Imamo sve kapacitete da odemo na Svjetsko prvenstvo.Ulog je ogroman.

Možete li nam reći za koji ste strani klub navijali kao dječak?

Uvijek sam volio englesku ligu, a bio sam veliki fan Wimbledona.

Ko Vam je bio uzor?

Dragan Stojković Piksi.