Nogomet
7

Pierluigi Collina ugostio elitne nogometne sudije na seminaru u Malagi

Klix.ba
Krovna evropska kuća fudbala (UEFA) okupila je u Španiji sudije na zimskom seminaru s ključnom porukom da suci nikada neće biti ušutkani i da se treba nastaviti pratiti standard koji su sudije postavili na evropskim utakmicama zbog kojih su cijenjeni u svijetu.

Ukupno 128 muških i ženskih sudija iz Evrope uživalo je u Malagi na dva specifična okupljanja - napredni seminar za elitne sudije i uvodni seminar za početnike na međunarodnoj listi FIFA-e.

Treninzi i provjere kondicije, uključujući vizuelne testove i mjerenje tjelesne masti bili su na dnevnom redu zajedno s instrukcijama, grupnim diskusijama i povratnim informacijama sa sastanaka, a sve pod vodstvom bivših međunarodnih sudija koji čine UEFA-in Odbor za suđenje.

Nove sudije upoznate su s različitim aspektima u vođenju utakmica pod okriljem UEFA-e, šta se od njih očekuje u pogledu pripreme i dosljednosti odluka, predstavljajući UEFA-u u pravom svjetlu, štiteći imidž fudbala i kako biti totalni profesionalac te predani sportista.

"Želimo im reći šta znači biti međunarodni sudija dajući im instrukcije te ističući ključne savjete koji mogu biti važni za njih", rekao je šef sudijske organizacije Pierluigi Collina.

Sudija iz naprednog seminara rezimirali su posljednjih nekoliko mjeseci i diskutovali o budućim zadacima u glavnim klupskim i reprezentativnim takmičenjima u drugom dijelu sezone.

Pred ženskim sudijama je nekoliko važnih mjeseci, a mnoge od njih učestvovat će na Evropskom prvenstvu 2017. godine koje će održati u Holandiji u junu i julu.

"Vraćamo se nakon zimske pauze. Želimo testirati spremnost sudija i istražiti šta se sve dešavalo u prvom dijelu sezone, da bi bili što spremniji za susrete koji slijede", rekao je Collina.

Generalna ocjena je da su evropske sudije zadovoljile na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, ali da se mora gledati naprijed jer, kako sitiču, niko neće pamtiti šta se pozitivno desilo, već da su bitne dobre odluke u budućnosti.