Legendarni arbitar
70

Pierluigi Collina na svoj 60. rođendan dao nekoliko savjeta današnjim sudijama

E. B.
Pierluigi Collina (Foto: EPA-EFE)
Pierluigi Collina (Foto: EPA-EFE)
I dok ćete sigurno čuti mnogo različitih odgovora na pitanje ko je najbolji nogometaš u historiji, samo jedan ćete čuti kada pitate za arbitra. Sasvim sigurno odgovor će biti Pierluigi Collina.

Legendarni italijanski arbitar danas slavi 60. rođendan te je tim povodom dao veliki intervju za Gazzettu dello Sport.

Collina je danas alfa i omega u FIFA-i kada je riječ o nadziranju rada arbitara, a sudija pred kojim su i oni najproblematičniji igrači "bili mirni kao bubice" dao je nekoliko savjeta današnjim arbitrima.

"Današnje sudije se moraju ponašati kao da VAR ne postoji. Krajnji cilj je da se VAR uopće ne koristi, a to bi značilo da sudije donose ispravne odluke na terenu", rekao je Collina koji je potom dao svoje viđenje o tome zašto arbitri previše griješe.

"Svaki arbitar sada podsvjesno zna da ga VAR može spasiti ako pogriješi. No, oni ne razmišljaju o tome da će im kontroler suđenja i dalje smanjiti ocjenu i pored intervencije VAR-a. Na to su u potpunosti zaboravili", rekao je popularni "ćelo".

Collina je istakao da je on bio uspješan ne samo što je imao osjećaj za igru, već i što je detaljno proučavao igrače.

"U moje vrijeme arbitri su se pripremali za utakmice površno. Ja sam, za razliku od većine ostalih sudija, stalno analizirao igrače, gledao kako se ponašaju, u kojoj formaciji igraju, kako igraju... Danas je sve to na mnogo višem nivou i arbitri se redovno pripremaju za utakmice na taj način. Sudija mora znati sve o nogometu", rekao je Collina.