Nogomet
601

Pierluigi Colina za Klix.ba: Volim vašu baklavu, a bh. sudije su dio budućnosti UEFA-e

Piše: Irvin Pekmez
Pierluigi Collina u srijedu je posjetio Sarajevo, grad koji ga je pozitivno iznenadio svojom ljepotom, građevinama i noćnim svjetlima.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U razgovoru za Klix.ba Collina je otrkio detalje o njegovoj posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a legendarni se sudija osvrnuo i na današnji svijet fudbala.

"Impresioniran sam ljepotom Sarajeva, a to sam iskustvo zaista željno isčekivao. Jučer sam bio u jednom restoranu iznad grada, a pogled na noćno Sarajevo je zaista nešto prelijepo. Nažalost došao sam jučer i moram se vratiti nazad već danas", rekao je Colina u razgovoru za Klix.ba.

Njegovi domaćini pobrinuli su se da italijanska legenda ne ode dok ne proba neke specijalitete bosanske kuhinje kojom je očigledno i više nego zadovoljan.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Probao sam baklavu i preferiram bosansku u odnosu na tursku verziju, jer je manje slatka. Probao sam janjetinu sa roštilja i sirnicu u restoranu koji sam spomenuo, a bilo je još dosta stvari koje su mi se svidjele. Što se tiče bosanske kuhinje mislim da ću danas prije nego što odem uživati u ćevapima o kojima mi svi govore. Bez njih jednostavno ne mogu otići", objasnio je Colina.

Poredeći svijet fudbala i fudbalskog suđenja, Colina je naglasio jednu bitnu razliku koja je, prema njegovim riječima, poboljšala suđenja.

"U fudbalu postoji velika razlika ukoliko se uzme brzina igre i stav prema fizičkoj spremi sportista. Ako razmatramo suđenje, desila se velika promjena u tome kako se suđenje meča priprema. Devedesetih godina većina sudija smatrala je da dobro suđenje zahtijeva poznavanje pravila igre i fizičku spremu. Ja sam imao drugačije mišljenje gdje sam smatrao da je potrebno znati šta se sve može desiti tokom meča. Svi su mečevi različiti u zavisnosti od aplicirane taktike i igre igrača tako da se svašta može desiti. Sve spomenuto se može predvidjeti ukoliko ste spremni na moguće scenarije, što će umanjiti mogućnost da napravite grešku prilikom suđenja. U to sam bio uvjeren i do danas su se desile velike promjene – danas sudije znaju gotovo sve o tome kako će se utakmica odigrati. Sudije danas sjede uz računare prije početka meča analizirajući šta se sve može desiti koristeći scenarije koji su se odigrali u prošlosti. To su vrlo precizna predviđanja", objasnio je Colina.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Na kraju razgovora Colina je istakao "fudbalsku sreću" koja ga prati čitav život, a koja se odnosi na spoj ljubavi i posla.

"Vrlo sam sretan jer mnogo godina fudbal nije samo moja strast, već i posao. Od kada sam se penzionisao upleten sam u taj sport kroz poziciju u UEFA-i, gdje imam odgovornost i zadatak da nadgledam suđenje u evropskim takmičenjima", rekao je Colina.

Colina je danas član sudijskog komiteta pri UEFA-i te čelnik sudijskog sektora u Fudbalskom savezu Ukrajine.

On je spomenuo i najbolje bosanskohercegovačke fudbalske sudije koje danas sude pod okriljem UEFA-e, kao što su Irfan Peljto i Edin Jakupović sa kojima se marljivo radi i koji će, nada se Colina, postati značajan dio velikog sudijskog tima i budućnosti UEFA-e.