Nogomet
30

Pierluigi Colina o povredi Shawa: Treba kažnjavati i neke startove na loptu

Piše: O. T.
Jedan od najboljih sudija u historiji fudbala Italijan Pierluigi Colina prokomentirao je start Hectora Morena nad Lukom Shawom.

Podsjetimo, u 1. kolu grupe B Lige prvaka PSV je na domaćem terenu rezultatom 2:1 savladao Manchester United.

Meč je obilježila užasna povreda lijevog beka Crvenih đavola Luka Shawa koji je zadobio dvostruki prijelom desne noge nakon udarca PSV-ovog defanzivca Hectora Morena.

Shaw će s terena odsustvovati još najmanje šest mjeseci, a zvuči nevjerovatno da nakon Morenovog starta glavni sudija meča Nicola Rizzoli nije svirao ni penal niti je Morena kaznio kartonom.

Tokom sportskog samita održanog ove sedmice o ovom slučaju govorio je i Pierluigi Colina. "Ako pogledate klip sa utakmice vidjet ćete da je odbrambeni igrač zahvatio i loptu i noge. Na terenu niko nije reagirao jer se svima činilo da je to bio start na loptu", kazao je proslavljeni fudbalski sudija.

Nakon toga je dodao kako je sigurnost igrača važnija od fudbala. "Mišljenje mnogih je takvo da, ukoliko igrač prvo dodirne loptu, onda nema prekršaja. Moramo biti svjesni da, ako želite zaštititi igrače, onda startovi na loptu koji rizikuju sigurnost igrača, trebaju biti kažnjeni. Fudbal nije sve. Sigurnost je važnija od fudbala", kazao je Colina.