Nakon nogometa
41

Petru Cechu ide sjajno i u drugom sportu, u Engleskoj je postavio nevjerovatan rekord

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Legendarni češki golman Petr Cech (41) se nakon okončanja nogometne karijere okrenuo igranju hokeja na ledu, a i u ovom sportu mu ide jako dobro.

Cech se oprostio u dresu Arsenala ljeta 2019. godine, a potom je započeo svoju hokejašku karijeru u dresu Guildford Phoenixa iz Engleske, za koji je nastupao tri godine, da bi potom uslijedile kratke epizode u Chelmsford Chieftainsima i Oxford City Starsima.

Posljednji navedeni klub je nedavno Cecha posudio Belfast Giantsima, koji se takmiče u elitnoj hokejaškoj diviziji Engleske, a sinoć je češki golman upisao prve minute na ledu.

Tako je Cech ispisao historiju engleskog sporta jer se takmičio kao profesionalac u dva različita - nogometu i hokeju na ledu.

Nekada jedan od najboljih golmana svijeta je priliku za igru sinoć dobio na utakmici protiv Glasgowa (5:1), a za nepunih pet minuta pred golom je upisao jednu odbranu.

Inače, Cech se kao dijete želio baviti ovim sportom, ali se za nogomet odlučio jer njegovi roditelji nisu bili u mogućnosti osigurati mu skupocjenu opremu koju je hokej na ledu iziskivao.

U nogometu je najdublji trag ostavio u Chelseaju, za koji je nastupio 494 puta, dok je za reprezentaciju Češke branio 124 puta.