Plavi žele tri boda
42

Petrović: Pobjeda Slobode protiv Sarajeva nam je opomena; Zeba: Dat ćemo zadnji atom snage

Piše: D. B.
Zajko Zeba i Slavko Petrović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zajko Zeba i Slavko Petrović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Plavom salonu Stadiona Grbavica održana je konferencija za medije uoči utakmice 1. kola Lige za prvaka u kojoj Željezničar dočekuje Slobodu. Novinarima su se obratili trener Plavih Slavko Petrović i kapiten Zajko Zeba.

Plavi su itekako oprezni uoči duela sa Slobodom, posebno nakon što je Sarajevo poraženo na Tušnju.

"Poslije neočekivane i visoke pobjede Slobode protiv Sarajeva u prošlom kolu 3:0, opomena nam je stigla na vrijeme o kakvom se protivniku radi i kako trebamo ući u tu utakmicu. Sloboda je izgubila nekoliko igrača u odnosu na prošlu godinu, ali je još uvijek ekipa koja je u vrhu bh. nogometa. Ako se pogledaju postignuti golovi, to je najefikasnija ekipa poslije Zrinjskog. U susret im dolazi Željezničar, koji ima najbolju odbranu lige. Biće interesantno vidjeti šta će napraviti tako kvalitetan napad protiv naše odbrane. Mi u zadnjih nekoliko utakmica nismo dopustili protivniku takoreći da pogleda prema golu. Nadam se da će tako biti i ovog puta, mada je ovo sigurno jedno najteže iskušenje poslije zimske pauze", izjavio je Petrović.

Željo ima negativan bilans s Tuzlacima, tako da sutra želi isključivo pobjedu.

"Sloboda je naš dužnik, jedina ekipa s kojom imamo negativan bilaans. U Tuzli je utakmica završena 2:0 za njih, a ovdje smo u zadnjim minutama dobili izjednačujući gol. Za to se trebamo revanširati, a poznato je da je Željo zadnji put pobijedio 2011. godine. To su tradicije koje se ruše. Radnik ovdje nije izgubio deset godina, pa je na kraju morao kući bez bodova", rekao je trener Željezničara.

Slavko Petrović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Slavko Petrović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Igrači tima s Grbavice su imali problema sa stomačnim virusom, zbog čega nisu odigrali prijateljsku utakmicu s Osijekom.

"Avantura iz Hrvatske je završena, nadam se da neće ostaviti posljedice. Igrači treniraju tri dana, niko nema masivnih problema, tako da će biti interesantno sačekati kraj utakmice i vidjeti da li su svi igrači mogli to fizički izdržati", kazao je Petrović.

On se nada da će ekipa biti fokusirana te da će pobjedom obilježiti historijski dan otvaranja nove istočne tribine.

"Svaka pauza je ostavljala negativnog traga, ali se nadamo da ćemo sada izaći maksimalno skoncentrisani i nastaviti tamo gdje smo stali uz pomoć naše armije navijača koja se sutra očekuje. U gradu vlada ogromna euforija. Želimo izvojevati pobjedu i zaokružiti veličanstven historijski dan s otvaranjem tribine", dodao je trener sarajevskog premijerligaša.

Velikih promjena u timu neće biti.

"Nikakvih velikih promjena neće biti, standarna ekipa će izaći na teren, nemamo povrijeđenih igrača. Crnov je sedam dana u trenažnom procesu, možda sada ne može da nam pomogne, ali za kratko vrijeme će biti igrač od velike koristi", rekao je Petrović.

Zajko Zeba (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zajko Zeba (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Potom se novinarima obratio i kapiten Zajko Zeba, koji također razmišlja isključivo o pobjedi.

"Jedva čekamo utakmicu, želimo nastaviti seriju. Slobodu respektujem, ali mislim da se na historijski dan mi puno pitamo. Uz maksimalan pristup ne bi trebalo biti problema. Ne znam koliko im je prednost što su rasterećeni, jer se mi borimo za nešto, a oni skoro nizašta, zavisit će od drugih. Iskusna smo ekipa, svaki igrač je svjestan situacije, puno smo dobrih stvari napravili. Otvaranje istočne tribine je dodatni impuls. Sutra ćemo pogotovo dati zadnji atom snage", poručio je Zeba.

Željezničar i Sloboda se sastaju u subotu na Grbavici, a utakmica počinje u 19:00 sati.

Također, na današnjoj konferenciji za medije potpisan je novi sponzorski ugovor sa AtoZ Groupom.

Emil Lješnjanin i Emir Dobrača (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Emil Lješnjanin i Emir Dobrača (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Pripala mi je velika čast da danas predstavim jednog veoma bitnog čovjeka za FK Željezničar, a to je Emil Lješnjanin koji je odlučio da nastavi sponzorstvo sa svojom kompanijom. Ovim putem mu se još jednom zahvaljujem. AtoZ je postao dio porodice prošle godine sa značajnom donacijom za prvi infrastrukturni projekt", kazao je Emir Dobrača.