Nakon što je napustio BiH
4

Petev pred potpuno iznenađujućim angažmanom, sve zavisi od odluke tajkuna

H. H.
Petev je na klupi Zmajeva imao negativan skor nakon 20 utakmica (Foto: EPA-EFE)
Petev je na klupi Zmajeva imao negativan skor nakon 20 utakmica (Foto: EPA-EFE)
Doskorašnji selektor Bosne i Hercegovine Ivajlo Petev najvjerovatnije će postati trener bugarskog drugoligaša FC Minyor Pernik, prenosi tamošnji portal 24chasa.bg.

To će postati zvanično kada i ako novi vlasnici preuzmu klub, a očekuje se da se posao realizuje veoma skoro.

Prije nekoliko dana, posredstvom gradonačelnika grada Stanislava Vladimirova uspostavljeni su kontakti i postalo je jasno da će tim dobiti nove investitore. Sa gradonačelnikom su razgovarali tamošnji tajkun Adam Sotkov, koji posjeduje 50 odsto udio vlasništva Lokomotive iz Plovdiva, kao i bivši sudija Tasko Taskov. Očekuje se da će Sotkovljeve kompanije preuzeti Mynor, a Taskov će postati izvršni direktor, tvrdi bugarski portal.

Biznismen Sotkov ima odlične odnose sa Ivajlom Petevim i smatra ga jednim od najboljih trenera u Bugarskoj, te ga planira postaviti za novog trenera Myniora.

Petev, rođen u Loveču, napravio je pravu senzaciju kada je debitovao kao trener Ludogoretsa 2010. godine. Sa njim je tim iz Razgrada ostvario najveće uspjehe osvojivši dvije titule prvaka, Kup i Superkup.

Između klupskih angažmana vodio je i selekciju Bugarske (2014. - 2016.), a nakon što se nije kvalifikovao na Euro 2016 napustio je mjesto izbornika nacionalnog tima. U 13 utakmica na klupi Bugara ostvario je pet pobjeda uz dva remija i šest poraza.

FC Minyor Pernik se takmiči u drugoj bugarskoj ligi i trenutno je na 12. mjestu, sa dva boda iznad zone ispadanja.

Petev je na klupu naše reprezentacije stigao u januaru 2021. godine, a u 20 utakmica je upisao šest pobjeda, te po sedam remija i poraza uz gol-razliku 19:24.