Nogomet
7

Pet utakmica koje su presudile Rodgersu

Piše: O. T.
Sezona: 2013/14, 30. kolo. Arsenal - Liverpool (4:1). (Foto: EPA)
Brendan Rodgers je nakon tri godine i četiri mjeseca provedene na klupi Liverpoola dobio otkaz. Redse je predvodio u 165 utakmica ostvarivši 83 pobjede, 40 neriješenih utakmica i 42 poraza.

Liverpool je tokom Rodgersovog mandata ukupno potrošio 216 miliona funti na pojačanja, dok je od prodaje igrača zarađeno 175 miliona eura. Sada odlazi kao prvi trener Liverpoola nakon 1950-ih koji nije osvojio trofej.

Šansu da se domogne trofeja Premiershipa imao je u sezoni 2013/14. kada je u "fotofinišu" Manchester City osvojio naslov, Ovo su neki od mečeva koji su bitno utjecali na sudbinu Brendana Rodgersa u Liverpoolu.

Stoke - Liverpool (6:1)

U posljednjem kolu Premiershipa prošle sezone na Britannia stadionu Stoke City je pregazio Liverpool rezultatom 6:1. To je bio prvi put u posljednje 52 godine da Redsi prime šest pogodaka na jednom meču. Diouf se dva puta upisao u strijelce, a osim njega, pogađali su još i Walters, Crouch, N`Zonzi i Adam. Za Liverpool je pogodio Steven Gerrard kojem je to bila posljednja utakmica u dresu kluba sa Anfielda.

Liverpool - Manchester United (1:2)

Nakon lošeg prvo dijela sezone u kojem je Liverpool upisao čak sedam poraza, Rodgers je konačno smirio situaciju u klubu nizom od 13 ligaških utakmica bez poraza. U tom je periodu savladan i Manchester City na Anfieldu sa 2:1. Niz je prekinut u 30. kolu porazom od Manchester Uniteda kada je junak meča bio Juan Mata koji je postigao oba pogotka za Crvene đavole. Meč će ostati upamćen i po crvenom kartonu Stevena Gerrarda.

Arsenal - Liverpool (4:1)

Sve nade Redsa da će ostvariti plasman u play-off za ovosezonsko izdanje Lige prvaka srušene su u 30. kolu prošle sezone na Emiratesu kada ih je Arsenal golovima Bellerina, Ozila, Sancheza i Girouda savladao sa 4:1. Probleme pred ovu utakmicu Redsima je stvorila i izjava Raheema Sterlinga da neće potpisati novi ugovor što je Rodgersu zbog otežalo situaciju zbog narušene atmosfere u klubu.

West Ham - Liverpool (3:1)

Nakon što su u sezoni 2013/14. zamalo osvojili trofej Premiershipa, Liverpool je oslabljen odlaskom Luisa Suareza u Barcelonu. Veliku poteškoću stvarala je i povreda Daniela Sturridgea tako da je Liverpool sezonu 2014/15. počeo bez dva ključna igrača. Rickie Lambert i Mario Balotelli, jednostavno, nisu mogli nadomjestiti izostanak spomenutog dvojca. Redsi su sezonu otvorili jako loše što se vidjelo već u septembru kada ih je porazio West Ham sa 3:1 na Upton Parku.

Liverpool - Chelsea (0:2)

Meč oko kojeg se sve vrti. Tri kola prije kraja Liverpool je bio na vrhu tabele sa bodom prednosti u odnosu na Manchester City. Tri pobjede su dijelile Rodgersa od titule Premiershipa koju Liverpool nije osvojio još od 1990. godine. Na putu su im stajali Chelsea, Crystal Palace i Stoke City. Ipak, preko Mourinha nisu mogli iako je na teren izašao izmiješani sastav Plavaca. Nakon tog poraza samopouzdanje na Anfieldu je srozano, pa Redsi nisu uspjeli slaviti ni u preostala dva meča. Istina, na kraju se ispostavilo da im ni pobjede u preostala dva meča ne bi pomogle pošto je City imao bolju gol-razliku,