Učestvovali u uspjesima
19

Pet nogometaša za koje su navijači zaboravili da su igrali za Bayern

DP
Foto: Pixabay (Foto: EPA-EFE)
Foto: Pixabay (Foto: EPA-EFE)
Sa 72 osvojena trofeja i 29 nacionalnih titula Bayern jedan je od najboljih nogometnih klubova na svijetu. Legende njemačkog nogometa Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Lothar Matthäus i Philipp Lahm pisale su historiju slavne ekipe iz Bavarske.

Mnogi poznati i uspješni igrači iz svih krajeva svijeta nosili su dres Bayerna, ali je malo ko uspio osvojiti srca navijača i uprave kao što je to slučaj s njemačkim nogometašima.

Petorica poznatih stranih igrača učestvovali su u velikim uspjesima kluba, ali sjećanje na njih polako blijedi.

Landon Donovan

Dugogodišnji kapiten reprezentacije SAD-a sasvim slučajno je započeo nogometnu karijeru u Njemačkoj. Prošao je početni program IMG nogometne akademije. Nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu za nogometaše mlađe od 17 godina 1999. godine postaje član Bayer Leverkusena.

U SAD-u se vraća 2001. godine kao posuđeni igrač Bayera. Igrao je za San Jose tokom tri sezone da bi 2005. godine prešao u LA Galaxy. Četiri godine kasnije Donovan se vraća u Njemačku gdje potpisuje ugovor s Bayernom. Dres kluba s Allianz Arene nosio je od novembra 2008. do marta 2009. godine kada se vraća u domovinu pred početak MLS prvenstva. Tokom boravka u Minhenu, upisao je sedam službenih nastupa za Bayern i nije uvjerio čelnike kluba da produže saradnju s njim.

Donovan je tokom karijere igrao za Everton, a karijeru je završio 2014. godine kao član LA Galaxyja.

Owen Hargreaves

Nogometaš raskošnog talenta nije uspio ostvariti karijeru kakvu su mu stručnjaci predviđali. Hargreaves je zapravo izdanak Bayernove omladinske škole. Englez se pridružio Bavarcima 1997. godine gdje je proveo dvije godine u nogometnoj akademiji kluba. Za rezervnu ekipu debitovao je 1999. godine da bi godinu dana kasnije postao stalni član prve ekipe.

Vrhunac karijere doživio je 2001. godine kada je bio član startne ekipe iz Minhena koja je u finalu Lige prvaka savladala Valenciju. Sljedećih nekoliko sezona proveo je kao relativno standardan igrač sredine terena.

Tokom boravka u Minhenu imao je problema s povredama, a 2007. godine ukazala se prilika da se vrati u Englesku. Potpisao je ugovor s Manchester Unitedom i tokom prve sezone zabilježio pet nastupa za ekipu s Old Trafforda. Za četiri godine odigrao je 27 službenih utakmica, a potom napustio klub.

Hargreaves se 2011. godine pridružio gradskom rivalu Manchester Cityju. Bio je to odgovor na odluku Uniteda da ne nastavi saradnju s njim da bi sljedeće godine završio karijeru.

Tokom desetogodišnjeg boravka u klubu iz Minhena, Hargreaves je zabilježio 218 nastupa i postigao 10 golova.

Mark Hughes

Legendarni nogometaš Manchester Uniteda je tokom bogate karijere imao kratku avanturu u Minhenu. Nakon osam sezona u Manchester Unitedu, Hughes 1986. godine prelazi na Camp Nou. Nije uspio nametnuti se u ekipi iz Katalonije koji ga 1988. godine šalje na posudbu u Bayern. Velšanin se tokom boravka u klubu iz Minhena pokušao vratiti u golgetersku formu. Zabilježio je 23 nastupa za njemački i klub i postigao sedam pogodaka.

Hughes se vraća na Camp Nou, a potom ekspresno prelazi na Old Trafford kako bi pojačao ekipu Alexa Fergusona. Menadžer nije štedio novac da bi ga vratio u klub, a Hughes je brzo pronašao mjesto u napadu Manchester Uniteda.

Mark Hughes had brief spells at Barcelona and Bayern Munich in between longer spells at Man Utd in the space of 3 seasons. pic.twitter.com/9lZcRwgJRL

— Football Remind (@FootballRemind) February 9, 2017

Nakon pet godina na Old Traffordu, Hughes odlazi u Chelsea gdje je proveo tri sezone. Potom je nastupio za Southampton, Everton i Blackburn, prije nego što je završio karijeru dugu 22 godine.

Pepe Reina

Jedan od najpoznatijih golmana prvog desetljeća 20 stoljeća branio je i za Bayern. Reina je 2014. godine stigao na Allianz Arenu nakon osam godina provedenih na Enfieldu. Bio je rezerva Manuelu Neueru i rijetko dobivao priliku braniti na službenim utakmicama. Za klub je debitovao sedam mjeseci nakon potpisivanja ugovora. Odigrao je još dvije utakmice do kraja boravka u Bayernu, a posljednji je završio crvenim kartonom.

Reina je nakon neuspješne epizode u Minhenu potpisao ugovor s Napolijem da bi potom stao na gol Milana. Sada je ponovno u Engleskoj gdje nastupa u dresu Aston Ville.

Jean-Pierre Papin

Slavni francuski napadač imao je nogometnu karijeru dugu desetljeće i pol, a dvije godine proveo je u Minhenu. Nakon velikih uspjeha u dresu Olympiquea Marseillea i Zlatne lopte 1991. godine, Papin je sljedeće godine prešao u Milan. Tamo se nije najbolje snašao i brzo stiže u redove Bayerna.

Ponovo mu je sreća okrenula leđa jer je tokom prve sezone u dresu Bayerna imao problema s povredama. U drugoj sezoni zabilježio je više nastupa, ali mu je uspjelo pronaći formu iz najboljih dana.

Postigao je šest golova u 40 nastupa za minhenski klub da bi 1996. godine prešao u Bordeaux. Dres Bordeauxa nosio je pune dvije sezone da bi 1998. godine postao član Guingampa. Bila je to posljednja sezona Papina u profesionalnom nogometu, piše Sportskeeda.

Počasni članovi ovog "kluba": Lukas Podolski, Emre Can i Xherdan Shaqiri.