Brojni promašaji
90

Pet igrača koji su postali superzvijezde nakon što ih je Jose Mourinho prodao

Piše: N. K.
Salah i Mourinho (Foto: AFP)
Salah i Mourinho (Foto: AFP)
Uloga Josea Mourinha kao menadžera Manchester Uniteda je okončana nakon burne prve polovine sezone. Kao i u mnogim klubovima koje je vodio, ostavio je United u stanju haosa i anarhije. Međutim, mnogi igrači bit će sretni zbog njegovog odlaska s obzirom na njihov napet odnos s Portugalcem.

Karijere obećavajućih mladih igrača poput Anthonyja Martiala i Marcusa Rashforda su stagnirale pod Mourinhovim vodstvom, dok su neki poput Andreasa Pereire dobili mizerne minutaže. Tačnije, da je Mourinho ostao u klubu tokom januarskog prijelaznog roka, Pereira bi vjerovatno bio prodat i to bi bila odluka zbog koje bi možda klub zažalio u budućnosti.

Mourinho je prodao mnoge obećavajuće talente u svojim prethodnim klubovima pa čak i jednog iz Manchester Uniteda, budući da mu nije dao priliku da se dokaže. Analizirali smo kojih je to pet superzvijezda prodao Mourinho, a kojima nije dao šansu u prvom timu pod njegovom komandom.

5. Memphis Depay

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Memphis Depay je stigao u Manchester United 2015. godine iz PSV-a s velikim očekivanjima nakon što je postigao 28 golova u 40 utakmica za klub iz Eindhovena, koji je te sezone osvojio Eredivisieju.

Stigao je u klub pod vodstvom Louisa van Gaala, ali težina zbog očekivanja koja su došla s nošenjem broja 7 na dresu ga je sputavala i imao je lošu debitantsku sezonu.

Kada je Mourinho stigao u klub, bila je to šansa da Memphis počne iznova. Međutim, jedva da je ikako igrao. Memphisov jedini start od prve minute bio je u Liga kupu protiv Northampton Towna, dok je sedam puta ušao s klupe u ligi i Evropskoj ligi, te je kombinovano upisao samo 79 minuta.

Holanđanin je prodat Lyonu u januaru prošle godine s tim da se United ugradio klauzulom da ga može vratiti.

Depay je igrao nekoliko pozicija za Lyon i postigao je 33 gola te upisao 34 asistencije u samo 91 meču za francuskog giganta. Njegova impresivna forma mu je donijela mjesto u holandskoj reprezentaciji za koju je postigao osam golova u posljednjih 16 utakmica.

4. Romelu Lukaku

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Smiješno je kako je isti menadžer prodao Romelua Lukakua iz Chelseaja i kasnije ga za velike novce doveo u Mancehster United.

Lukaku je došao u Chelsea 2011. godine iz Anderlechta, ali je ubrzo poslat na posudbu u West Brom, za koji je u sezoni 2012/13. postigao 17 golova u 35 Premiership nastupa te je bio na šestom mjestu liste strijelaca.

Sljedeće sezone, Mourinho se vratio u Chelsea i Lukaku je imao šansu da se izbori za prvi tim budući da su mu konkurenti bili Fernando Torres i Demba Ba. Međutim, Lukaku je promašio ključni penal u evropskom Super kupu i kasnije je posuđen Evertonu, dok je Mourinho doveo veterana Samuela Eto'a.

Na kraju sezone, Lukaku je postigao 15 Premiership golova za Everton, odnosno više od Eto'a (12), Torresa (11) i Baa (8) u svim takmičenjima.

U sezoni 2014/15. Chelsea je promijenio napadački trojac s Costom, Drogbom i Remyjem. Kako mjesta za Lukakua i dalje nije bilo, on je trajno preselio u Everton, gdje je postigao 87 golova u 166 utakmica u svim takmičenjima.

Belgijanac je postao najbolji strijelac reprezentacije svih vremena s 45 golova u 79 utakmica, a i dalje mu je samo 25 godina. Malo je nazadovao ove sezone pod vodstvom Mourinha, ali s novim menadžerom može se očekivati opet stari Lukaku.

3. Leonardo Bonucci

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Uloga Josea Mourinha u Interu bila je gotovo besprijekorna jer je 2010. godine osvojio historijsku trostruku krunu. Jedina mana je njegova odluka da proda Leonarda Bonuccija.

Italija je vraćen u klub u ljeto 2008. godine kada je Mourinho postavljen za Interovog trenera, ali Bonucci je odmah poslat na posudbu u Treviso u Seriju B.

Nakon godine na posudbi, on se vratio u Inter, ali je bio višak jer je Mourinho na štoperskim pozicijama računao na Lucija, Waltera Samuela, Ivanu Cordobu i Marca Materazzija. Međutim, sva četvorica su imali više od 30 godina.

Bonucci je uključen u transfer koji je u klub iz Genove doveo Diega Milita i Thiaga Mottu. Kasnije je prodat Bariju.

Štoper je 2010. godine došao u Juventus i kasnije postao jedan od najbolji štopera na svijetu. Tačnije, Bonucci je jedan od defanzivaca kojem se nadao Mourinho da bi ga mogao dovesti u United prošlog ljeta.

Bonucci je osvojio mnogo trofeja s Juventusom, imenovan je najboljim igračem Serije A u sezoni 2015/16. te je imenovan je u FIFAPro najboljih 11 u 2017. godini.

2. Kevin De Bruyne

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Da nije bilo Mohameda Salaha, Kevin De Bruyne bi bio imenovan najboljim igračem Premiershipa prošle sezone zbog ključne uloge u rekordno osvojenoj tituli Manchester Cityja. De Bruyne je postigao 12 golova i asistirao u njih još 21 u svim takmičenjima za City i imao je najviše asistencija u evropskim ligama petice.

U 2013. godini, De Bruyne se vratio u Chelsea nakon uspješne posudbe u Werderu. Imao je mnogo ponuda da napusti Chelsea, a najbolju od Borussije Dortmund, koja ga je vidjela kao zamjenu za Marija Gotzea. Međutim, Mourinho je odlučio da De Bruyne ostane u Chelsea obećavši mu da će dobiti priliku.

Nakon što je počeo samo pet utakmica u sezoni 2013/14., on je napustio Chelsea i potpisao za Wolfsburg. Imao je fantastičnu sezonu za Woflsburg tokom koje je postigao 16 golova i upisao 27 asistencija u 51 utakmici u svim takmičenjima te je također proglašen najboljim igračem Bundeslige te godine.

1. Mohamed Salah

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Mohamed Salah je bio blizu potpisa za Liverpool u januaru 2014. godine prije nego što ga je uzeo Chelsea u posljednjem trenutku. Egipćanin se borio za mjesto u timu pod Mourinhovim vodstvom, ali je bio rezerva Edenu Hazardu, Willianu i Andreu Schurrleu.

Odigrao je samo 12 utakmica za Chelsea, od kojih je samo šest počeo od prve minute. Ipak, postigao je dva gola i upisao jednu asistenciju unatoč limitiranom vremenu.

Salah je otišao u Seriju A u januaru 2015. godine prvo na posudbu u Fiorentinu i kasnije u Romu, nakon čega je i trajno prešao u Vučicu u sezoni 2016/17. Brzo je postao hit u Italiji i postigao je 43 gola u 109 utakmica u svim takmičenjima za oba kluba kombinovano.

Egipatski kralj se potom vratio u Premiership prošle sezone i oborio brojne rekorde igrajući za Liverpool. Postigao je 44 gola u 52 utakmica u svim takmičenjima u svojoj debitantskoj sezoni te je osvojio brojna individualna priznanja.

Ukupno je postigao 57 golova i upisao 18 asistencija u samo 76 utakmica za Liverpool. Nije loše za igrača kojeg je Mourinho prekrižio.