Put od trnja do zvijezda
98

Pepe: Imao sam pet eura, morao sam odlučiti hoću li jesti ili nazvati majku

H. H.
Pepe je u fenomenalnoj karijeri osvojio sve što se moglo osvojiti (Foto: EPA-EFE)
Pepe je u fenomenalnoj karijeri osvojio sve što se moglo osvojiti (Foto: EPA-EFE)
Pepe (38), legenda portugalskog nogometa prisjetio se svojih nogometnih početaka i situacije kada je došao iz Brazila u Evropu. Među mnogim stvarima koje se mogu ispričati o 20 godina karijere, Pepe se zadržao na trenutku koji mu je u konačnici zauvijek promijenio život.

Za njega je iberijska zemlja postala drugi dom, do te mjere da je počeo igrati za reprezentaciju Portugala, ali početak je bio veoma težak za njega.

Bila je 2001. godina kada je kao mlad igrač dobio poziv iz Maritimo Madeire, za let za Portugal. Problem je što defanzivac nije baš u najboljim ekonomskim uslovima.

"Kad sam stigao, u džepu sam imao pet eura. Bio sam u imigracionom sektoru, jer sam stigao iz Brazila sam, sa 18 godina. Morao sam ponijeti sa sobom faks iz Maritima, sa zahtjevom da uđem u Portugal. S tim novcem sam morao kupiti telefonsku karticu da nazovem majku i kažem joj da sam dobro. Druga opcija je bila da kupim nešto za jelo, ali želio sam smiriti mamu", prisjetio se Pepe, dodavši:

"Stigao sam u šest ujutro, a moj sljedeći let je bio u jedanaest navečer. I morao sam nešto pojesti. Pa sam otišao u prodavnicu na aerodromu i pitao: 'Imate li nešto za jelo'. Rekli su mi da imaju, ali sam objasnio da nemam novca. Trgovac me pogledao i donio pecivo s kukuruznim brašnom. Od tog trenutka uvijek sam pomagao unesrećenim, to je nešto što me jako obilježilo. Pogotovo jer ta osoba nije znala ko sam bio, a ni ja nisam saznao ko je on i žao mi je. Ali ta gesta mi je pomogla do kraja života", kazao je legendarni defanzivac koji je poslije napravio fenomenalnu karijeru.

Pepe trenutno nastupa za Porto, a tokom karijere nosio je i dresove Bešiktaša, Real Madrida i Maritima. Sa reprezentacijom Portugala bio je evropski prvak 2016. godine, a odigrao je 123 utakmice i postigao sedam golova.