Nova ideja
90

Peljto ispao iz igre, u hrvatsku ligu stižu neutralne sudije s drugog kraja Evrope

N. K.
Irfan Peljto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Irfan Peljto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon prvih ideja da se za derbije Hrvatske nogometne lige angažuju strane sudije iz susjednih ili geografski bliskih država, HNS je bitno proširio listu.
Kako to u HNS-u drže poslovnom tajnom Sportske novosti nisu uspjele doći do tačnog broja država na adrese čijih su nacionalnih saveza poslali zahtjev, ali neslužbeno se govori kako se radi o osam-devet zemalja. Kao i da su osim Hrvatskoj susjednih i geografski bliskih u igri i Skandinavci – Švedska, Danska i Norveške te Njemačka. Kako tamo ima niz potencijalnih kandidata Sportske novosti nisu špekulisale s imenima.

Prva informacija govorila je kako će HNS pokušati dobiti sudije za derbije u kojima igraju Rijeka, Hajduk i Dinamo, koji pripadaju elitnoj kategoriji UEFA-e i sude u Ligi prvaka, a imena su bila vezana za susjedne države, ali potom je Savez odlučio odustati od Irfana Peljte iz BiH te Srđana Jovanovića iz Srbije. Slovenci – Slavko Vinčić i Rade Obrenović su i dalje u igri, kao i Italijani – Orsato, Massa, Guida. Međutim, htjelo se naći što neutralnije sudije pa se s dopisima krenulo i prema sjeveru Europe. Zato na kraju ne bi čudilo da u Dalmaciji pojavi Nordijac... Naravno, UEFA će pripomoći da se nešto realizuje.

Ako bude problema s pridobivanjem sudija iz Lige prvaka, HNS bi mogao pristati i na sudije iz Evropske lige, a koji su iskusniji i kvalitetniji. Više bi se moglo znati do kraja sedmice kad se očekuje da će dobiti odgovore ko je spreman suditi u HNL-u pa da se potom donesu konačne odluke.

Ovog trenutka aktuelne su dvije utakmice Hajduk – Dinamo koja se igra u Splitu 30. marta te potom Rijeka – Hajduk kolo kasnije. Ne spominje se polufinale Kupa te se činit da bi duel Hajduka i Dinamo u tom takmičenju mogao suditi neko od Hrvata. Kao, i naravno, Lokomotive i Rijeke u istoj fazi takmičenja za Rabuzinovo Sunce.