Legenda brazilskog nogometa
0

Pele nastupa za Santos na Svjetskom prvenstvu klubova?

Totalsport
Gotovo 50 godina nakon što je donio Santosu prvi naslov svjetskoga nogometnog prvaka predvodeći tadašnju ekipu saopaulskog kluba naterenu, legendarni Pele mogao bi u istom takmičenju nastupiti opet.

Danas 70-godišnjoj živućoj legendi kluba i brazilskog nogometa, po mnogima najboljemu svjetskom igraču svih vremena, predsjednik Santosa Luis Alvaro de Oliveira Ribeiro ponudio je da na nekoliko minuta uđe u igru tokom jednoga od Santosovih nastupa na Svjetskom prvenstvu klubova u Japanu.

Nakon što je isprva odbio ponudu nazvavši je neozbiljnom, Pele se, kako navodi prvi čovjek aktuelnih južnoameričkih prvaka, počeo predomišljati. Navodno se sprema početi trenirati.

"Pele je drugom prilikom reagirao pozitivno i obećao je da će poraditi na tjelesnoj pripremi kako bi ušao na nekoliko minuta tokom turnira ako će ikako biti moguće", rekao je predsjednik dodavši:

"Razgovarao sam s trenerom Muricyjem Ramalhom i on je saglasan s idejom. Sada je sve na Peleu. Nudimo mu mogućnost da opet istrči u Santosovu dresu s brojem deset na jednoj službenoj utakmici".

Prije pedesetak godina, kada se današnje Svjetsko klupsko prvenstvo zvalo još Interkontinentalni kup, u kojem su jednu utakmicu igrali evropski protiv južnoameričkog prvaka, Pele je igrački odveo Santos do naslova 1962. i 1963. godine.