Nogomet
3

Patrick Vieira objasnio zašto je teže trenirati nogometni klub u SAD-u nego u Evropi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Legendarni fudbaler Arsenala i trener ekipe New York City FC Patrick Vieira govorio je za ESPN o iskustvima treniranja kluba u MLS-u (američkoj nogometnoj ligi).

Izjavio je da je to veliki izazov i da je teže trenirati klub u SAD-u nego u Evropi.

"Rukovodstvo američke lige kontroliše transfere i imate ograničenje u novcu koji možete isplatiti igračima svake sezone", rekao je Vieira.

Dodao je da u MLS-u nema opasnosti da će klub ispasti iz lige.

"Bilo mi je fascinantno učiti o američkoj ligi koja se mnogo razlikuje od onih evropskih. Zato što imate ograničena izdvajanja za plate, morate napraviti pravi balans prije početka svake sezone. U Evropi je drugačije. Ukoliko želite igrača, jednostavno ga kupite. Ovdje to ne možete učiniti dok ne ispoštujete sva pravila i kriterije koje je postavilo rukovodstvo lige", kazao je Vieira.

On navodi da se novac u SAD-u troši na potpuno drugačiji način.

"Zaista mi se sviđa taj sistem, iako moram još dosta učiti", istakao je Vieira.

Ipak, kritikovao je rukovodstvo lige zbog toga što igrači sa koledža u profesionalce najčešće prelaze tek kada napune 22 ili 23 godine.

"To je zaista kasno za te igrače. Moramo biti kreativni i osmisliti neki način kako da te igrače uključimo u ligaške klubove mnogo ranije. Ako SAD žele da ulažu u nogomet onda moraju bolje ulagati u mlade igrače", rekao je Vieira.