Konferencijska liga
22

Partizan slavio u gostima protiv Anorthosisa, Roma "petardom" ispratila goste

N. K.
Slavlje Gomesa nakon gola (Foto: FK Partizan)
Slavlje Gomesa nakon gola (Foto: FK Partizan)
Nogometaši Partizana pobijedili su u Nikoziji u prvom kolu Konferencijske lige ekipu Anorthosisa rezultatom 2:0 te su tako na odličan način započeli novu sezonu u trećem po rangu evropskom takmičenju.

U prvom poluvremenu gledali smo dinamičan i ofanzivan nogomet s obje strane, ali je beogradska ekipa tri minute prije kraja prvog poluvremena došla u vodstvo.

Menig je sjajno ispratio akciju Markovića i njegov promašaj te odbitak od odbrane golmana Lorije pa je pospremio loptu u mrežu za prvijenac u dresu crno-belih.

U drugom poluvremenu tempo igre je opao, a domaća ekipa je očekivano preuzela inicijativu u potrazi za izjednačenjem.

Ipak, u jeku napada Anorthosisa, Partizan je udvostručio prednost preko najboljeg igrača Gomesa. Odlično je primio loptu, okrenuo i šutirao neodbranjivo iz kaznenog prostora za konačnih 0:2 i miran finiš Beograđana.

U pobjedničkoj ekipi svih 90 minuta na visokom nivou odigrao je bh. reprezentativac Siniša Saničanin, dok je kod domaćih drugo poluvrijeme igrao bh. veznjak Azer Busuladžić.

Partizan će u drugom kolu dočekati Floru, dok Anorthosis gostuje Gent. Inače, Gent je ranije danas u ovoj grupi pobijedio Floru u gostima 1:0.

Od ostalih susreta vrijedi izdvojiti uvjerljivu pobjedu Rome protiv CSKA iz Sofije (5:1) te remi Rennesa i Tottenhama (2:2).

Rezultati i strijelci:

Anorthosis - Partizan 0:2 (Menig 42', Gomes 68')

Ostali rezultati:

K. Almaty - Omonia 0:0

Flora - Gent 0:1

HJK - LASK 0:2

Lincoln - PAOK 0:2

Mura - Vitesse 0:2

Qarabag - Basel 0:0

Rennes - Tottenham 2:2

Slavia Prag - Union Berlin 3:1

Slovan - Kopenhagen 1:3

Roma - CSKA Sofia 5:1

Bodo/Glimt - Zorya 3:1

Jablonec - Cluj 1:0

Randers - Alkmaar 2:2