Šest puta na Mundijalu
0

Parreira srušio svjetski rekord na početku SP-a

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Selektor nogometne reprezentacije Južnoafričke Republike, Brazilac Carlos Albert Parreira, srušio je utakmicom protiv Meksika, na startu Svjetskog prvenstva, svjetski rekord.

Parreira (67) je, naime, postao prvi selektor u historiji koji je vodio utakmice na šest Svjetskih prvenstava. Prestigao je na taj način dvije godine mlađeg Srbina Boru Milutinovića koji je kao selektor sudjelovao na pet svjetskih smotri.

Parreira je rekord srušio vodeći pet različitih reprezentacija - Kuvajt 1982., Ujedinjene Arapske Emirate 1990., Brazil 1994. i 2006., Saudijsku Arabiju 1998. te napokon i Južnoafričku Republiku, domaćina SP-a koji je počeo u petak. JAR je, podsjećamo, remizirao protiv Meksika (1-1) u 1. kolu grupe A.

Brazilski stručnjak je najveći uspjeh postigao vodeći izabranu vrstu svoje domovine s kojom je 1994. u SAD-u postao svjetski prvak. Samo četiri godine kasnije je, međutim, iskusio i najveće poniženje kada je smijenjen usred SP-a u Francuskoj nakon što je sa Saudijskom Arabijom poražen 4-0 od domaćina.