Ovo mu je 10. klub
37

Pamtite li Džekinog nasljednika u Cityju? Danas luta svijetom, igrat će za "uvijek spremne"

D. P.
Bony nikada nije ispunio sav potencijal (Foto: Instagram)
Bony nikada nije ispunio sav potencijal (Foto: Instagram)
Kroz Manchester City prošlo je mnogo igrača od ulaska arapskog novca u klub, a u vrhu po velikim očekivanjima bio je robusni napadač Wilfried Bony, čovjek koji danas luta svijetom i traži svoju sreću.

Bony nije pokazao ništa što se od njega očekivalo. Do tog trenutka sjajni i ubojiti napadač, za 32 miliona eura prešao je iz Swanseaja u Manchester City.

Građani su ga doveli kao potencijalnu zamjenu za Edina Džeku, koji će nakon pola godine otići u Romu. Džeko i Bony odigrali su svega 30 minuta zajedno na terenu, a onda je Bony ostao na Etihadu, dok je Džeko morao potražiti sreću u Seriji A.

To je bio katastorfalan potez Cityja. Nakon tavorenja i posudbi, Bony se vratio u Swansea, a City je samo na obeštećenju izgubio 20 miliona eura. Napadač iz Obale Slonovače je nakon toga krenuo u lutanje svijetom.

Od prije dva dana Bony ima novi klub. Vrhunac egzotičnih destinacija na kojima je igrao predstavlja jedan od najboljih klubova Bolivije Always Ready. "Uvijek spremni" doveli su ga besplatno jer već više od pola godine nema klub.

Sa svoje 34 godine Bony će pokušati da oživi karijeru na destinaciji gdje ga je malo ko očekivao vidjeti, posebno ako se uzmu u obzir njegove igre s početka karijere. Sa Swanseajem je blistao u najjačoj ligi svijeta i činilo se da elitni nogomet dobija veliko ime. No, talent i fizička dominantnost nikada nisu iskorišteni.

Always Ready bit će Bonyjev 10. klub u karijeri. Osim engleskih klubova Stokea, Swanseaja i Manchester Cityja, igrao je u Nizozemskoj za Vitesse i NEC Nijmegen, saudijski Al Ittihad, katarski Al Arabi, češku Spartu Prag i Issia Wazi iz svoje domovine Obale Slonovače.

Još jedna zanimljiva stvar veže se za ovog nogometaša. Naime, Bonyjev sin Geoffroy (18) igra za Swansea i jedan je od najvećih talenata ovog velškog kluba. Bony je sina dobio kada je imao nepunih 16 godina.