Doveo ga Ferguson
36

Pamtimo ga kao velikog talenta Manchester Uniteda, a danas radi kao modni stilist

D. P.
Bellion je mnogo obećavao na startu karijere (Foto: EPA-EFE)
Bellion je mnogo obećavao na startu karijere (Foto: EPA-EFE)
Brojni nogometaši ostanu u svijetu sporta i nakon što završe karijeru na terenu, no to se ne može reći za nekadašnjeg velikog talenta Manchester Uniteda Davida Belliona.

Francuza je u Manchester United 2003. godine doveo lično Sir Alex Ferguson i platio ga tada ne toliko "jeftinih" tri i po miliona eura iz Sunderlanda. Za Crvene đavole je nastupao do 2006. godine i upisao je 40 nastupa, ali nikada nije ostvario puni potencijal.

Ipak, postigao je osam golova i dodao tri asistencije igrajući za Fergusonov slavni tim, a onda je lutao u raznim klubovima Francuske i Engleske poput West Hama, Nice, Bordeauxa i Red Stara.

Bellion (41) je karijeru završio 2016. godine upravo u francuskom niželigašu Red Staru, a onda ga je životni put odveo u potpuno drugom pravcu. Danas je modni stilist.

Ne samo da se bavi modom, već je personalizovani modni stilist brojnih nogometaša, a najdužu saradnju je ostvario s nekadašnjim igračem Chelseaja i Milana Tiemoueom Bakayokom.

U intervjuu za francuski GQ govorio je o svojoj ljubavi prema stajlingu te kako je surađivao s brojnim nogometašima i bio zadužen za njihov izgled. Otkrio je da njegova ljubav prema modi datira još iz perioda dok je igrao za Manchester United.

"Kada bih završio s treningom, odmah bih išao u shopping. Išao sam u trgovine samo kako bih gledao odjeću, nekada nisam morao ništa ni kupiti. Veliki sam romantičar i to savršeno prihvatam u svom načinu gledanja na stvari, u razgovoru s ljudima... Imam pomalo djetinjastu stranu. Nemam razvijen takmičarski duh, već sam više opsjednut ljepotom", rekao je Bellion za GQ.

Najzanimljivije od svega zvuči izjava da mu je "pojavljivanje u francuskom modnom magazinu GQ predstavljalo jednako zadovoljstvo kao i potpisivanje ugovora s Manchester Unitedom".

Još ranije je pokazivao ljubav prema modi i umjetnosti, a u intervjuu za Sun 2018. godine otkrio je kako nije odrastao u bogatstvu niti u porodici koja je imala mnogo dodira s umjetnosti.

"Nisam odrastao uz puno umjetnosti, dolazim iz skromne porodice. Ipak, u mladosti sam bio poseban po stvarima koje su mi se sviđale i koje sam želio imati. Uvijek sam želio recimo tenisice koje niko drugi nije imao", govorio je Bellion.

Ovaj nekada veliki talent igrao je na poziciji napadača, a upisao je i četiri nastupa za mladu reprezentaciju Francuske. Najefikasniji je bio u Bordeauxu, gdje je postigao 28 golova na 156 utakmica.