Politika i sport
19

Palestinci kritikovali Saudijce zbog historijskog meča na okupiranoj Zapadnoj obali

N. K.
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sa saudijskom nogometnom ekspedicijom (Foto: EPA-EFE)
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sa saudijskom nogometnom ekspedicijom (Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Saudijske Arabije danas je igrala meč protiv Palestine na okupiranoj Zapadnoj obali, što je presedan za arapske sportske ekipe koje ovakve susrete igraju u trećoj zemlji kako bi izbjegle podnošenje zahtjeva Izraelu za ulazak u državu.

Današnja utakmica u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine okončana je bez pogodaka, a odigrana je na stadionu Faisal al-Husseini u Ar-Ramu, sjeverno od okupiranog Istočnog Jerusalema.

Čelnici saudijske nogometne federacije kažu kako su pristali prvi put igrati na Zapadnoj obali na zahtjev Palestinske samouprave.

Međutim, palestinski aktivisti osudili su dolazak Saudijaca na okupiranu teritoriju, koji nazivaju činom normalizacije odnosa s Izraelom.

"Osuđujemo ovaj vid sportske normalizacije koju pojedine arapske zemlje demonstriraju tako što ugošćuju izraelske sportske ekipe u međunarodnim i regionalnim prvenstvima, što je nedavno bio slučaj s Katarom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čime prkose arapskom bojkotu okupatorske vlasti", kaže se u izjavi Palestinskog nacionalnog komiteta za bojkot.

Također, palestinski aktivisti pozivali su navijače da na tribinama podignu zastave Jemena, čime bi iskazali solidarnost s narodom te zemlje.