Nogomet
0

Owen dvije godine u Manchester Unitedu

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Michael Owen (29) na velika se vrata vraća na nogometnu scenu. Nekad sjajni engleski nogometni reprezentativac potpisao je dvogodišnju saradnju s Manchester Unitedom.

Owenu je ugovor s Newcastleom istekao 1. jula tako da na Old Trafford dolazi kao slobodan igrač, od kojega se očekuje da popuni prazninu u napadu koja je nastala odlaskom Cristiana Ronalda i Carlosa Teveza.

Brojne ozljede koje su krojile sudbinu nekadašnje noćne more suparničkih braniča i golmana vodile su Owena prema nekim od nominalno manjih i slabijih klubova engleske Premier lige, pa je njegov potpis na ugovor s doprvacima Evrope, ipak i malo iznenađenje. Premda su njegove napadačke kvalitete neupitne.

Potpis Owena za “crvene vragove” svakako treba sagledati i u kontekstu njegova povratka u dres reprezentacije, jer talijanski izbornik Engleza Fabio Capello sada više sigurno neće moći ignorisati napadačku opciju branitelja naslova. Pogotovo još, pokaže li se Owen u izdanju koje ga je nekoć iz Liverpoola odvelo u Real Madrid.

  • Započeo sam pregovore s nekim klubovima, kada me u srijedu Sir Alex (Ferguson, menadžer, op. a.) telefonski kontaktirao, te me pozvao sutradan na doručak na kojem mi je rekao da me želi u momčadi. Nisam niti trenutka razmišljao.

  • Namjera mi je s obje ruke čvrsto ugrabiti ukazanu mi veliku priliku. Radujem se što sam igrač Manchester Uniteda i drago mi je što poznajem velik broj igrača u njemu. Zahvalio bih se i Sir Alexu na povjerenju koje mi je ukazao. Vratit ću mu to igrom i pogocima - kazao je sretni Owen, a Ferguson dodao:

  • Michael je napadač svjetske klase s dokazanim golgeterskim sposobnostima. Vjerujem da će ispuniti naša očekivanja.

Pretpostavlja se da su klub i igrač potpisali ugovor nedefiniranog iznosa koji će varirati ovisno o prikazanom na travnjaku (“pay-as-you-play”).

Lani je Owen postigao deset pogodaka za Newcastle koji ga je sedmično plaćao oko 200 hiljada američkih dolara.