Miroslav Klose
0

"Ovoga puta želim zabiti više od pet golova"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Miroslav Klose, napadač Bayerna i njemačke nogometne reprezentacije, u srijedu je proslavio 32. rođendan. Klose je postavio visoke ciljeve za nadolazeći Mundijal u Južnoafričkoj Republici.

Klose je na oba prethodna Svjetska prvenstva, 2002. u Južnoj Koreji i Japanu, odnosno prije četiri godine, bio najbolji strijelac Njemačke. Na oba je zabio pet golova, a na smotri u Njemačkoj mu je to priskrbilo i status najboljeg strijelca cijelog Svjetskog prvenstva.

Klose će na jugu Afrike biti najiskusniji član selekcije izbornika Joachima Löwa. Dosad je odigrao 96 utakmica za Njemačku i zabio 48 golova. Prema tome, prosječno zabija u svakoj drugoj utakmici. Međutim, veliko je pitanje hoće li uopće ovaj vrsni strijelac imati svoje mjesto u početnoj postavi ''elfa'''.

Budući da izbornik zagovara formaciju sa samo jednim napadačem, Klose će se morati za svoju poziciju izboriti na treninzima. U prošloj sezoni je u Bayernu zabio samo tri gola u Bundesligi, najčešće grijući klupu.

"Mjesto u prvoj ekipi nije nešto što mu možemo darovati za rođendan", najavio je izbornik Joachim Löw.

Pa ipak, Klose se našao u startnoj postavi u sve tri utakmice koje je Njemačka odigrala u pripremama za Mundijal. No, bio je tek blijeda sjenka onog Klosea kakvog pamte navijači Njemačke u njegovim najboljim izdanjima.

"Možda sam podcijenio situaciju, očito je da ću morati još puno više trenirati", poručio je Klose nakon što je bio zamijenjen već na poluvremenu utakmice prošle sedmice protiv Bosne i Hercegovine, u kojoj je Njemačka slavila s 3-1.

Nakon tog dvoboja njemački reprezentativci su dobili tri dana slobodno. Klose je i te dane proveo radno, trenirajući dvaput dnevno.

"Klose nije imao dobru sezonu. Morao je zbog toga raditi napornije i žešće od ostalih, Ionako smo kalkulirali da zbog toga neće biti svjež u pripremnim utakmicama. U utorak sam prvi puta osjetio da je fizički u znatno boljem i moćnijem stanju. Bio je na treninzima vrlo agilan, te je iz dana u dana bio vidljiv njegov fizički napredak", analizirao je Löw.

"Uvjeren sam da ću igrati dobro na Svjetskom prvenstvu. Dosad sam dva puta zabijao po pet golova, a ovoga puta želim i više od toga", izjavio je Klose u ponedjeljak za Kicker.

Pođe li mu to doista za rukom, postat će ukupni rekorder po broju golova na Svjetskim prvenstvima. Zasad taj rekord drži Brazilac Ronaldo s 15 golova.