Nema Ronalda
15

Ovo su najbolje ocijenjeni nogometaši u svakoj od "liga petice"

DP
De Bruyne i Messi
De Bruyne i Messi
Pandemija koronavirusa zaustavila je nogomet u cijeloj Evropi i nije poznato kada će se lopta ponovo zakotrljati na terenima niti kada će obožavatelji ponovo uživati u čarima ove prelijepe igre.

Prvenstvo Španije za sada je odgođeno za dva kola, nogomet u Italiji i Engleskoj stopiran je do, za sada, 3. aprila. Liverpool i Paris Saint-Germain nalaze se u odličnoj poziciji da postanu prvaci Engleske i Francuske, ali se u drugim najjačim ligama Evrope vodi vrlo žestoka borba.

Barcelona ima dva boda prednosti u odnosu na Real. Samo četiri boda dijele Bayern, Borussiju i Leipzig u Njemačkoj, a u Italiji je Lazio na samo bod zaostatka u odnosu na Juventus.

Dok traje nogometna pauza, stranica givemesport.com se pozabavila sljedećim pitanjem: Koji nogometaš je najbolje ocijenjen u svakoj od top 5 liga Evrope?

Ligue 1 – Neymar (8,58)

Sudeći po detaljnoj statistici koju objavljuje stranica WhoScored, Neymar je najbolji nogometaš francuskog prvenstva.

Odigrao je svega 15 utakmica u ligi, ali to nije smetalo 28-godišnjaku da postigne 13 golova, šest puta asistira i napravi više uspješnih driblinga (90) od bilo kojeg drugog nogometaša u ligi.

Seria A – Josip Iličić (7,95)

Josip Iličić bilježi sasvim solidne nastupe u italijanskom prvenstvu još od 2010. godine. Ali, u svojoj 32. godini, napadač iz Slovenije igra sezonu karijere.

Postigao je 15 golova uz pet asistencija u 19 utakmica za Atalantu koja se uspjela domoći i četvrtfinala Lige prvaka, a Iličić je četiri puta zaslužio ocjenu 10.

Bundesliga – Robert Lewandowski (8,16)

Lewandowski je sigurno potvrdio status najbolje "devetke" na svijetu, nakon još jedne nevjerovatne sezone u Bayernu.

U 23 utakmice, 31-godišnjak je postigao 25 golova, a postao je i prvi nogometaš u historiji lige koji se upisao u strijelce u svakoj od prvih 11 utakmica u sezoni.

La Liga – Leo Messi (8,61)

Nije iznenađujuće što je šesterostruki osvajač Zlatne lopte nastavio blistati u španskom prvenstvu, uprkos ozljedi zbog koje nije zaigrao sve do 17. septembra.

Ikona Barcelone je istovremeno i postigla više golova (19) i upisala više asistencija (12) nego bilo koji drugi nogometaš u Španiji.

Premiership – Kevin de Bruyne (7,92)

Nakon užasnih problema s povredama u prethodnoj sezoni, Kevin de Bruyne je pokazao kvalitetu svjetske klase ove sezone, zaslužujući priznanje najboljeg igrača lige.

Belgijanac s lakoćom stvara šanse, postigao je osam golova u prvenstvu za City, ali je upisao i 16 asistencija, uvjerljivo najviše od bilo kojeg drugog nogometaša.

Računajući ocjene, na prvom mjestu u Evropi nalazi se Messi s prosjekom 8,61, a slijede ga Neymar s 8,58 i Lewandowski s 8,16.