Vrtoglavi iznosi
9

Ovo su klubovi koji su najviše zaradili prodajom igrača: Tri su "obrnula" milijardu eura

DP
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, izuzetno popularan sport, ali uz to i bizins u kojem se "vrti" ogroman novac zahvaljujući, između ostalog, prodaji igrača.

Nijedan klub ne želi prodati svoje najbolje nogometaše, ali prodaja je ponekad neizbježna.

Ako igrač očajnički želi promijeniti sredinu ili ako zainteresovani klub iznese ponudu koja je previše dobra da bi je odbili, prodaja se čini kao jedino razumno rješenje. Novac zarađen tim transferom klub može upotrijebiti u nova ulaganja u ekipu.

Koji klubovi su najbolji "prodavači"? Nijedan klub ne može doslovno biti opisan kao klub koji je odličan prodavač nogometaša, ali koristeći podatke sa stranice Transfermarket, Give me Sport je došao do liste od 10 klubova koji su u posljednjih 10 godina zaradili najviše novca od prodaje igrača. Dakle, počevši od sezone 2009./10., pogledajte koji klubovi su najviše zaradili.

10. Liverpool – 820 miliona eura

Pravedno je reći da je Liverpool svoj novac mudro ulagao. Philippe Coutinho i Luis Suarez otišli su u Barcelonu za veliki novac, a jedan od većih transfera bio je i prelazak Fernanda Torresa u Chelsea za 59 miliona eura.

Liverpool je, također, pokazao i sposobnost zaraditi novac na nogometašima koji su se pokazali kao čisti promašaj, a među njima su Mamadou Sakho, Christian Benteke, Jordan Ibe, Dominic Solanke.

9. Porto – 850 miliona eura

Čini se da Porto na kraju svake sezone proda jednog od svojih najboljih nogometaša. Ove sezone, Eder Militao je prešao u Real Madrid za 53,3 miliona eura. Među nogometašima na kojima je Porto zarađivao prethodnih godina nalaze se i Radamel Falcao, Jackson Martinez i Lisandro Lopez.

8. | Real Madrid – 867 miliona eura

Real je jedan od klubova koji najviše novca troše na pojačanja, ali se nalazi i na listi klubova koji najviše zarađuju prodajom.

Prodaja Cristiana Ronalda Juventusu svakako je pomogla Realu doći na ovu listu, jer je Kraljevski klub zaradio nevjerovatnih 105 miliona eura.

7. Roma – 884 miliona eura

Roma može zahvaliti Liverpoolu što se našla na ovoj listi, jer je engleski klub potrošio više od 115 miliona eura na Mohameda Salaha i Alissona.

Osim njih dvojice, Roma je novac zaradila i prodajama Kostasa Manolasa, Stephana El Shaarawya i Luce Pellegrinija.

6. Barcelona – 888 miliona eura

Samo na prodaji Neymara, Barcelona je zaradila vrtoglavih 237 miliona eura. Doprinijeli su i Cesc Fabregas i Alexis Sanchez s dodatnih 70 miliona eura, a stadion Camp Nou napuštali su i Jasper Cillessen, Yerry Mina, Paulinho i Malcom.

5. Juventus – 957 miliona eura

Juventus je 2012. prodao Paula Pogbu za tada rekordnu svotu od 106 miliona eura. Pristojan novac zarađen je i na transferima Joaoa Cancela, Leonarda Bonuccija i Artura Vidala.

4. | Chelsea – 973 miliona eura

Chelsea je izgubio nekoliko ključnih nogometaša tijekom posljednjih godina, a najviše novca donijeli su Eden Hazard i Diego Costa.

Među nogometašima na kojima je klub zaradio nalaze se i Oscar, Alvaro Morata, David Luiz, Juan Mata, Nemanja Matić, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois i Arjen Robben. Nitko od njih nije prodan za manje od 35 miliona eura.

3. Atletico Madrid – 1,42 milijarde eura

Sposobnost Atletica stvarati napadače svjetske klase dovela je do toga da su u posljednjih 10 godina zaradili više od milijardu eura na transferima!

Antoine Griezmann, Radamel Falcao, Jackson Martinez, Sergio Aguero, Diego Costa i Fernando Torres su nogometaši koji su značajno doprinijeli zaradi Atletica.

2. Monaco – 1,60 milijardi eura

Naravno, prelazak Kyliana Mbappea u Paris Saint-Germain vrijedan skoro 200 milijuna eura zaslužan je za ovakav plasman Monaca, ali klub je zaradio i na prodajama Jamesa Rodriqueza, Thomasa Lemara i Anthonyja Martiala. Svaki od njih stajao je više od 60 miliona eura.

1. | Benfica – 1,79 milijardi eura

Benfica se nalazi na prvom mjestu kao šampion u ovoj kategoriji. Koga su prodali da bi se domogli vrha?

Joao Felix je prodan Atleticu za 134 miliona eura. Tu su i Ederson i Axel Witsel (po 43 miliona eura), Raul Jimenez (40 miliona eura), Nelson Semedo (38 miliona eura), Victor Lindelof (37 miliona eura) i Renato Sanches (37 miliona eura).

Osim svih njih, klub je prodao i Angela di Mariju, Nemanju Matića i Davida Luiza....

Benfica je kralj prodaje!

Ko bi se još mogao naći na ovoj listi u budućnosti?

PSG će gotovo sigurno prodati ili Neymara ili Mbappea u godinama koje dolaze, i to će vjerojatno biti rekordna svota novca.

Liverpool bi mogao popraviti plasman ako ne uspije zadržati nekoga od ključnih nogometaša, poput Alissona, Trenta Alexander-Arnolda, Sadia Manea ili Salaha.

Postavlja se pitanje i koja zvijezda će prva napustiti Benficu idućih godina? Ruben Dias? Alejandro Grimaldo? Rafa Silva?

(G.S.)