Mogu li do trona?
47

Ovo je tim Engleza koji kreće po zlato: Southgate poslušao javnost, ali i otpisao "Italijane"

D. P.
Mnogo pažnje privukao je spisak Southgatea (Foto: EPA-EFE)
Mnogo pažnje privukao je spisak Southgatea (Foto: EPA-EFE)
Selektor nogometne reprezentacije Engleske Gareth Southgate objavio je spisak igrača koje vodi na Svjetsko prvenstvo u Katar i za koje se očekuje da nastave s dobrim rezultatima posljednjih godina.

Engleska s najvećim mogućim ambicijama ide na Mundijal. Na posljednja dva velika takmičenja Englezi su stigli do polufinala, a onda i finala, tako da se navijači nadaju da će u Kataru otići korak dalje i ispuniti toliko željeni san.

Gordi Albion spada u red četiri najveća favorita takmičenja uz Brazil, Argentinu i Francusku.

Kako to obično biva, spisak Southgatea privukao je mnogo pažnje, ali i kritika. Ovoga puta privukla je pažnju priča oko najkreativnijeg engleskog nogometaša Jamesa Maddisona.

Southgate već dugo "žmiri" na Maddisona, a playmaker Leicestera igra u životnoj formi. Stoga, suočio se s velikim pritiskom javnosti da se Maddison pozove u reprezentaciju, a brojni engleski mediji jučer su ekskluzivno prenijeli da igrača Leicestera neće biti na spisku.

U međuvremenu, desio se preokret pa je Southgate uvrstio na spisak sjajnog Maddisona. Sa spiska su otpale dvije zvijezde Serije A Fikayo Tomori i Tammy Abraham, dok u napadu neće biti Ivana Toneya.

Dvojac iz Serije A (Tomori i Abraham) već dugo nalazi se na spiskovima reprezentacije Engleske, ali ih je ovoga puta Southgate odlučio otpisati.

Na spisku se nalaze:

Golmani: Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Newcastle), Aaron Ramsdale (Arsenal).

Odbrana: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Coady (Everton), Kieran Trippier (Newcastle), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Harry Maguire (Manchester United), Eric Dier (Tottenham), Ben White (Arsenal), Kyle Walker (Manchester City).

Vezni red: James Maddison (Leicester), Declan Rice (West Ham), Bukayo Saka (Arsenal), Jude Bellingham (Dortmund), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Manchester City), Connor Gallagher (Chelsea).

Napad: Harry Kane (Tottenham), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Marcus Rashford (Manchester United), Raheem Sterling (Chelsea), Callum Wilson (Newcastle).

Englezi će Svjetsko prvenstvo otvoriti 21. novembra protiv Irana, a onda slijede dueli protiv SAD-a (25. novembar) te Velsa (29. novembar).