Šteta, velika šteta
5

Ovo je Ronaldov najbolji saigrač ikada: Doživio je tužan kraj nakon samo tri meča u Engleskoj

D. P.
Ronaldo je Nilisa označio kao najboljeg saigrača ikada (Foto: Ilustracija/Twitter)
Ronaldo je Nilisa označio kao najboljeg saigrača ikada (Foto: Ilustracija/Twitter)
Legendarni Luis Nazario da Lima, poznatiji kao Ronaldo, igrao je zajedno s nekim od najboljih nogometaša svih vremena, ali samo za jednog čovjeka rekao je da je najbolji s kojim je dijelio svlačionicu.

Ronaldo je za mnoge najbolji napadač svih vremena. Kada je stigao u Evropu, u redove PSV-a, tu ga je dočekao partner s kojim će pisati historiju u ovom nizozemskom velikanu.

"Igrao sam s ljudima kao što su Figo, Romario, Zidane, Rivaldo, Djorkaeff i Raul, ali niko nije bio kao on. Bio je jednostavno fantastičan, svakako najbolji saigrač kojeg sam ikada imao", rekao je Ronaldo svojevremeno za Sport TV.

Riječ je o jednoj od prvih velikih zvijezda belgijskog nogometa, čovjeku kojem je karijera završena na najtragičniji način. Riječ je o Lucu Nilisu.

Sada 56-godišnjak, Nilis je bio jedan od najefikasnijih napadača Evrope krajem 80-ih i početkom 90-ih godina. Uživao je u sjajnoj karijeri, a s Ronaldom je stvorio paklen tandem u redovima PSV-a.

Za PSV je postigao 110 golova unutar 164 nastupa, a za Anderlecht 124 pogotka. No, kada je napravio transfer karijere, okušao se u Engleskoj, okončano je na najbolniji način.

Aston Villa ga je dovela 2000. godine kao veliko pojačanje i očekivalo se da će napraviti velike stvari u Premier ligi. No, tu je odigrao samo tri utakmice i završio karijeru.

U trećoj utakmici za Aston Villu doživio je užasnu povredu nakon sudara s golmanom Ipswicha Richardom Wrightom. Situacija se pretvorila u noćnu moru i povreda je zamalo dovela do toga da mu amputiraju nogu.

Ispostavilo se da je riječ o teškom dvostrukom prijelomu desne potkoljenice, a nakon toga stvari su se pogoršale jer se povreda inficirala i razmatrala se opcija amputacije noge. Srećom, to se na kraju nije dogodilo.

Nilis je karijeru morao odmah završiti, prije nego što je bilo ko očekivao, ali se posvetio trenerskom poslu. Radio je u brojnim klubovima u Belgiji, Nizozemskoj i Turskoj, a okušao se i u stručnom štabu reprezentacije Jordana. Trenutno je trener napadača belgijskog kluba Patro Eisden u drugom rangu. U engleskoj javnosti voljeli su ga nazvati "najboljim napadačem kojeg Aston Villa nije imala".