Ljubimci navijača
43

Ovih pet nogometaša je odbilo preći u veći klub i zbog toga su (p)ostali legende

DP
Foto: wikipedia (Foto: EPA-EFE)
Foto: wikipedia (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši uvijek teže zaraditi bolji, jači ugovor, prelaskom u veće klubove, ali sljedećih pet zvijezda je odbilo veliki novac kako bi ostali vjerni trenutnom klubu.

Ovog ljeta, kao i svakog ljeta, očekuju se značajni transferi između najvećih svjetskih nogometnih klubova, a već se dosta špekuliše oko imena koja bi mogla promijeniti sredinu. Dva igrača za koja se priča da će promijeniti klub su Harry Kane i Jack Grealish. Obojica bi nesumnjivo zaradila mnogo novca od potencijalnog transfera, a prelazak u novi klub značio bi da su obojica napustila svoj dječački klub.

I dalje je neizvjesno hoće li do transfera doći, ali ako se odluče ostati u matičnim klubovima, ne bi bili prvi igrači koji su odbili zov velikog novca. Sportskeeda navodi još pet igrača koji su na vrhuncu svoje karijere odbili prijeći u veće klubove.

1. Steven Gerrard

Stevena Gerrarda navijači Liverpoola pamte kao jednu od najvećih klupskih legendi, jer je duže od jednog desetljeća bio kapiten i predvodio je klub do trofeja u FA Cupu 2006., EFL Kupu 2012. i Ligi prvaka  2005. godine. Lojalnost veznog igrača prema Redsima nikada nije oslabjela, usprkos činjenici da se nije uspio domoći titule Premiershipa, svetog grala za ovaj klub.

Međutim, engleski internacionalac bio je izuzetno blizu napuštanja Anfielda u ljeto 2005. godine, samo nekoliko sedmica nakon što je poveo Redse do čuvenog trijumfa u Ligi prvaka nad Milanom u Istanbulu. Prema mnogim izvorima, Gerrard je bio na ivici da prijeđe u Chelsea tokom tog ljeta, ali se u posljednjem trenutku predomislio.

Gerrard je u svojoj autobiografiji izjavio da je do potencijalnog transfera moglo doći zbog nekih škakljivih pregovora o produžetku ugovora; Gerrard je želio novi ugovor, dok je Liverpool pokazao malo zanimanja za to jer je njegov trenutni još uvijek važio dvije godine. Kako dogovor nije bio na vidiku, Gerrard je tražio da bude stavljen na transfer listu, a Chelsea je odmah poslao ponudu od 32 miliona funti. Dogovor je bio na vidiku, ali su navijači Liverpoola čak počeli spaljivati majice s imenom svog kapitena - samo da bi se Gerrard predomislio i pristao ostati u klubu.

Gerrard je govorio da zapravo nikada nije želio otići i da je samo koristio zanimanje Chelseaja da primora rukovodstvo Liverpoola da mu ponudi novi ugovor. Bilo kako bilo, njegova odluka značila je da će, iako nikada nije osvojio Premiership, uvijek ostati zapamćen kao legenda Anfielda.

2. Francesco Totti

Jedan od najpoznatijih svjetskih nogometaša koji je igrao samo za jedan tim, italijanski napadač Francesco Totti, stigao je u Romu kao trinaestogodišnjak i ostao je na stadionu Olimpico do odlaska u penziju 2017. kada je imao 40 godina, osvojivši Scudetto jednom, kao i Kup Italije dva puta.

Italijanski internacionalac je na vrhuncu karijere smatran jednim od najboljih igrača svijeta pa ne treba čuditi što su se evropski velikani zainteresovali za njegove usluge. Jedan od tih klubova bio je i Real Madrid, koji je Tottiju ponudio transfer u ljeto 2001. godine, na vrhuncu Galactico ere Los Blancosa. U tom trenutku, napadač je upravo osvojio Scudetto s Romom i proglašen je za nogometaša godine u Seriji A. Uprkos staroj poslovici koja kaže da niko ne odbija prelazak na Bernabeu, Totti je upravo to učinio - navodno navodeći "da su ga u školi učili da je porodica najvažnija stvar. Jeste li ikada čuli da je neko ostavio svoje siromašne roditelje da bi živio s bogatim strancima?"

Godinama kasnije Totti je priznao da se, iako ga mnogi smatraju ludim jer je odbio Real, nikada nije pokajao zbog odbijanja da napusti Romu. Bivši trener Rome Luciano Spalletti sažeo je situaciju još jednom čuvenom izjavom, rekavši da bi Realu bilo lakše preseliti Colosseum iz Rima nego potpisati Francesca Tottija.

3. Matthew Le Tissier

Jedan od istinskih kultnih junaka ranog Premiershipa, Matthew Le Tissier došao je u Southampton kao tinejdžer 1980-ih i ostao je u klubu tokom čitave svoje profesionalne karijere. Tek nakon 16 sezona napustio je klub kako bi se pridružio lokalnom neligaškom klubu. Tokom tih sezona Le Tissier je upisao 540 nastupa za Svece, postigavši 209 golova - mnogi od njih su bili spektakularni udarci koji su samo doprinijeli njegovoj reputaciji zvijezde.

Uprkos tome što je bio jedan od najboljih napadača Premiershipa, Le Tissier je uvijek odlučno odbijao odlazak iz kluba uz opšti konsenzus da je sretan u klubu koji je, s druge strane, izabrao oko njega graditi ekipu, umjesto da od Le Tissiera napravi samo još jedan zupčanik u sistemu.

Međutim, engleski internacionalac je nekoliko puta bio blizu odlaska iz Southamptona. Nedavni intervjui su otkrili da je odbio prelazak u Tottenham – tim za koji je navijao kao dijete - 1990. godine, odlučivši da umjesto toga potpiše novi ugovor sa Svecima, usprkos postizanju dogovora s tadašnjim šefom Spursa Terryjem Venablesom.

Le Tissier je također izjavio da je odbio prelaske u Liverpool i Chelsea, tvrdeći da mu jaka svjetla Londona neće odgovarati kao miran život na Južnoj obali.

4. Alan Shearer

Alan Shearer, legenda Premiershipa koja i dalje drži rekord kao najbolji strijelac u historiji ovog takmičenja s 260 golova, odbio je šansu pridružiti se Manchester Unitedu u ljeto 1996. godine kako bi prešao u klub za koji je navijao od djetinjstva - Newcastle United. Zbog toga i nije iznenađenje što je kasnije još jednom odbio unosan ugovor dok je igrao za Svrake.

Shearer je trebao biti posljednji djelić slagalice koja će odvesti Newcastle do titule, ali nakon što je menadžer Kevin Keegan podnio ostavku na sredini svoje prve sezone na St. James’ Parku, stvari su se počele raspadati uprkos tome što je Shearer postigao 28 golova u 40 nastupa. Klub je sezonu završio bez trofeja, i bilo bi sasvim razumljivo da je Shearer tada napustio klub - navodno je imao priliku za to kada je španski velikan Barcelona, koju je tada vodio budući šef Newcastlea Bobby Robson, poslao ponudu vrijednu 20 miliona funti.

Shearer je odbio ovu ponudu i ostao je u Newcastleu, gdje je postao rekorder kluba s 206 golova u 405 nastupa.

5. Jamie Vardy

Kada je Leicester City zadrmao temelje engleskog nogometa osvajanjem Premiershipa u sezoni 2015/16, mislilo se da je samo pitanje trenutka kada će veći klubovi "očerupati" šampionsku ekipu Lisica. U roku od nekoliko mjeseci, vezni igrač N' Golo Kante otišao je u Chelsea za 32 miliona funti, dok je napadač i zvijezda tima Jamie Vardy bio na korak od odlaska u Arsenal.

Topnici koji su u toj historijskoj sezoni završili kao drugoplasirana ekipa, ispod Leicestera, pokrenuli su Vardyjevu klauzulu o transferu vrijednu 20 miliona funti i činilo se da će Arsene Wenger uspjeti sklopiti posao prije početka Evropskog prvenstva tog ljeta. Međutim, Vardy koji je postigao 24 gola te sezone, odlučio je odbiti transfer i ostati na stadionu King Power.

Navodno je napadač Engleske bio zabrinut zbog toga što Arsenalov stil igre pod Wengerom ne odgovara njegovom načinu igranja, a ujedno je želio pokušati nadograditi ono što je Leicester postigao. Čak je izjavio da on lično nikada nije imao kontakt s Arsenalom, jer je u to vrijeme bio s reprezentacijom Engleske.

Na kraju, Vardy je ostao uz Lisice i nastavio je redovno davati golove, ostavljajući navijače Arsenala i dalje zamišljati što bi bilo da je do transfera ipak došlo.