Finansijski osigurani
7

Ovi nogometaši su bili bogati prije nego što im je nogomet donio milione

DP
Gerard Pique (Foto: EPA-EFE)
Gerard Pique (Foto: EPA-EFE)
Primanja igrača koji nastupaju u najboljim svjetskim klubovima godinama izazivaju kontroverze.

Dok traju rasprave o visini plata i nadoknada, malo ljudi razmišlja koliko je vremena i truda potrebno da bi igrač dobio priliku u nekom od najbogatijih klubova svijeta.

Globalna anketa o sportskim platama pokazala je da prosječna zarada nogometaša Premiershipa iznosi 61.024 funte sedmično, što na godišnjem nivou donosi prihod od oko tri miliona funti.

Najveći broj igrača nije sanjao da će se naći u izabranom društvu veoma bogatih ljudi. Nogometaši poput Huga Llorisa, Gerarda Piquea i Patricka Bamforda bili su finansijski osigurani i prije dolaska na vrh svjetskog nogometa.

Hugo Lloris

Lloris je dobio ime po čuvenom francuskom piscu Victoru Hugou. Još od djetinjstva je živio u blagostanju, jer je njegova majka Marie uspješna advokatica, a otac Luc bankar. Lloris je tokom djetinjstva svakodnevno išao na tenis.

Robin van Persie

Mnogo puta je na terenu pokazao svoju kreativnost. Ne treba čuditi, jer su Robinovi roditelji umjetnici. Otac Bob je kipar, a majka Jose Ras slikarica i dizajnerica nakita.

Bivši nogometaš Arsenala i Manchester Uniteda odlučio je dio života također posvetiti umjetnosti - nogometu.

Gerard Pique

S Barcelonom je osvojio sve što se može osvojiti, oženjen je svjetskom glazbenom zvijezdom, ali to nije primarni izvor njegovog bogatstva.

Piqueov otac Joan je pravnik i biznismen, a majka Montserrat je direktorica bolnice. Piqueov djed Amador Bernabeu bivši je direktor Barcelone.

Patrick Bamford

Bivši napadač Chelseaja trenutno nastupa za Leeds United, a prije profesionalne nogometne karijere imao je priliku studirati na Harvardu. Bamford je daleki rođak osnivača kompanije JCB i biznismena Josepha Bamforda.

Tokom školovanja je imao odlične ocjene i naučio svirati violinu.

Mario Gotze

Otac Jurgen Gotze je ugledni profesor Tehnološkog univerziteta u Dortmundu, a devedesetih je bio član kompjuterskog odjela na prestižnom američkom Univerzitetu Yale.

Njemačkom su kružile glasine da je Gotze stariji svojim utjecajem pomogao Mariju uspješno proći kroz sve omladinske selekcije Borussije. Ipak, njegovo ime ostat će zauvijek zapamćeno u historiji svjetskog nogometa, poslije odlučujućeg gola u finalu Svjetskog prvenstva 2014. godine protiv Argentine. Mario je Njemačkoj donio titulu prvaka svijeta.

Andrea Pirlo

Prije nego što je Andrea postao jedan od najboljih nogometaša svijeta, porodica Pirlo bila je poznata po njegovom ocu. U Bresciji je osnovao kompaniju koja se od 1982. godine bavi trgovinom čelika. Bivši reprezentativac Italije ima vlasnički udio u kompaniji.

Oliver Bierhoff

Bivši napadač Njemačke imao je veoma zapaženu karijeru ovjenčanu titulama i priznanjima, a vjeruje se da je radnu etiku naslijedio od oca. Rolf Bierhoff je šef kompanije koja se bavi trgovinom energentima. Oliver je tokom djetinjstva naučio da se u životu mora dobiti po zasluzi.

Gianluca Vialli

[FBPOST]https://www.facebook.com/178926029139969/photos/a.178926445806594/191535157879056/?type=3&theater[/FBPOST]

Legenda Chelseaja i italijanskog nogometa odrastao je u dvorcu sa 60 odaja. Kao sin milionera djetinjstvo je proveo u zamku blizu Cremone, gdje rado odlazi i danas.

Will Hughes

Pohađao je otmjenu školu Repton u engleskom okrugu Derbyshire, poput Jeremyja Clarksona, Roalda Dahla i Basila Rathbonea.

Michael Doughty

Vezni igrač Swindon Towna je sin Nigela Doughtyja, pokojnog vlasnika Nottingham Foresta. Godine 2011. godine bogatstvo Doughtyja starijeg iznosilo je oko 130 milijuna funti. Suosnivač i jedan od čelnika moćne kompanije dao je Nottingham Forestu više od 100 milijuna funti, prije nego što je 2012. godine preminuo, piše Give me sport.

Faiq Bolkiah

Mnogi ljubitelji nogometa ne znaju da je najbogatiji nogometaš na svijetu zapravo nećak sultana od Bruneja. Faiqovo bogatstvo procjenjuje se na oko 20 milijardi dolara.

Bolkiah je 2016. godine prešao iz Chelseaja u Leicester City.