Totalni remont
5

Ovako bi renovirana ekipa Chelseaja mogla izgledati sljedeće sezone

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mateo Kovačić bi mogao biti predvodnik veznog reda Chelseaja sljedeće sezone.

Prva trenerska sezona Franka Lamparda s Chelseajem bila je puna uspona i padova.

I dok je nekoliko mladih talenata poput Masona Mounta, Tammyja Abrahama i Fikaya Tomorija pod njegovim vodstvom zablistalo, razočaravajuća forma Chelseaja na domaćem terenu stavila je mladog stručnjaka pod povećalo javnosti.

Međutim, imajući na umu ljetnu zabranu dovođenja igrača i odlazak amajlije tima Edena Hazarda, nepravedno je suditi šefu Chelseaja na osnovi nastupa u ovoj sezoni.

No, sad kada je ukinuta zabrana transfera i kada je prijavljen proračun od 200 miliona funti, pred Lampardom je dosta posla uoči ljetnog prijelaznog roka.

Očekuje se da će Englez napraviti remont ekipe i da će biti spreman odreći se nekih velikih imena, ali i dovesti potrebna pojačanja. Plavci se povezuju s mnogim igračima, kao što su Jadon Sancho, Ben Chilwell, itd.

Sportskeeda razmatra kako bi Chelsea mogao izgledati naredne sezone ako uspije dovesti sve željene igrače na ljeto.

Formacija: 4-3-3

Golman: Gianluigi Donnarumma

Gotovo je izvjesno da će Kepa Arrizabalaga, koji nije uspio pronaći pravu formu, napustiti ekipu i dovođenje novog golmana osnovni je prioritet Chelseaja.

Objavljeno je da se velikan zapadnog Londona zagledao u golmana Milana Gianluigija Donnarummu. Čuvar mreže Milana jedan je od najperspektivnijih mladih golmana na svijetu i savršeno bi se uklopio u Lampardov sistem koji se oslanja na mlade snage.

Desni bek: Reece James

Od debija u seniorskom timu, Reece James je uspio impresionirati sve svojim odličnim nastupima ove sezone. Dvadesetogodišnjak ima sve odlike modernog nogometaša i može postati savršeni nasljednik Césara Azpilicuete.

Stoper: Antonio Rudiger

Antonio Rudiger je trenutno najbolja opcija na stoperskoj poziciji. Odsustvo Nijemca u prvoj polovini sezone uzrokovalo je mnogo problema u posljednjoj liniji Chelseaja. Međutim, od povratka nakon povrede, defanzivac je u impresivnoj formi i bit će stup obrane Chelseaja i naredne sezone.

Stoper: Francesco Acerbi

Iako u Chelseaju ima dosta mladih defanzivaca, poput Christensena i Tomorija, osjetan je nedostatak iskustva. Zbog toga Plavci ciljaju na defanzivca Lazija Francesca Acerbija. Ima 32 godine i ove sezone je bio u odličnoj formi, i nesumnjivo može poboljšati igru posljednje linije Chelseaja.

Lijevi bek: Ben Chilwell

Pozicija koja je Lampardu zadavala glavobolju je i pozicija lijevog beka, jer ni Marcus Alonso ni Emerson nisu pružali konstantno dobre igre. Ben Chilwell iz Leicestera jedno je od imena koje Chelsea razmatra, i vidi ga kao dugoročno rješenje na ovoj poziciji.

Vezni red: Mateo Kovačić

Kovačić je bio jedan od najkonstantnijih igrača, kao i starter pod vodstvom Franka Lamparda. Nakon teške prve sezone, Hrvat sada konačno pokazuje zašto je Chelsea platio veliku svotu od 50 miliona funti da ga dovede iz Real Madrida.

Vezni red: N'Golo Kante

Iako je Kante ove sezone u lošoj formi, teško je zanemariti kvalitetu koju donosi timu. Štoviše, imajući na umu da će Jorginho vjerovatno napustiti Stamford Bridge, Kante će biti ključna figura na sredini terena sljedeće sezone.

Ofanzivni vezni: Mason Mount

Postigao je šest golova i upisao četiri asistencije, i može se reći da je Mason Mount uživao u svojoj debitantskoj sezoni u Premier ligi. Usprkos mladosti, vezni igrač je ove sezone redovan starter i sigurno se nada da će odličnu formu prenijeti i u narednu sezonu.

Lijevo krilo: Jadon Sancho

Sancho je zaradio mnogo riječi hvale za doprinos koji je ove sezone pružio u Dortmundu. Nogometaš očekuje da će se vratiti u Premier ligu na ljeto, a Chelsea je jedan od zainteresiranih klubova. Plavci će vjerovatno izgubiti Williana i Pedra tokom ljeta i bit će im potrebna zamjenu na krilu. Međutim, londonski klub će morati pobijediti nekoliko rivala, poput Manchester Uniteda, kako bi osigurali potpis Sancha.

Desno krilo: Hakim Ziyech

Poslije mirnog i razočaravajućeg zimskog prijelaznog roka, Chelsea je uspio potpisati zvijezdu Ajaxa sedam dana nakon završetka prijelaznog roka. Ziyech je bio fenomenalan u holandskoj ekipi i posjeduje sve potrebne osobine da zablista u Premier ligi naredne sezone.

Napadač: Moussa Dembele

Chelsea nije siguran po pitanju budućnosti svojih napadača Tammyja Abrahama i Oliviera Girouda, pa neće štedjeti novac da dovede kvalitetnu zamjenu na ljeto. Očekuje se da Chelsea potraži svoju dugogodišnju želju, Moussu Dembelea.