Na stadionu Otoka
35

Otvoren G-Drive 7. međunarodni fudbalski turnir, pobjede Sarajeva i Željezničara

Klix.ba
Svečano otvoren sedmi G-Drive turnir u fudbalu pod sloganom ''Igraj fudbal, živi život'', Željezničar i Sarajevo su u uvodnim mečevima slavili pobjede protiv Maribora i Universitatee.

Na stadionu Otoka je danas svečano otvoren 7. G-Drive međunarodni turnir u fudbalu za dječake do 17 godina, a ovogodišnji ambasador turnira je Mirsad Fazlagić, proslavljeni igrač Sarajeva i legenda fudbala na ovim prostorima.

"Na ovom turniru su u prošlosti igrali igrači koji su danas veoma poznati, a iz Sarajeva su zbog toga u svijet otišle pozitivne poruke. Očekujem i ove godine da bude lijepa atmosfera koju će ova djeca pamtiti", izjavio je Fazlagić.

Prisutnim se u ime Udruženja "Profesional", organizatora turnira, obratio Dejan Radović.

''Želim dobrodošlicu svima, hvala vam što ste prisustvom uveličali ovaj turnir. Ova djeca oživljavaju moje slike iz djetinjstva, drago mi je da smo spojili ekipe koje su u prošlosti igrale skupa na ovom turniru, trudimo se da iz godine u godinu budemo kvalitetniji. Prethodnih godina su mnogi dobri igrači igrali na ovom turniru kao I ekipe, nadam se da će neko i od ove djece uspjeti u karijeri i neka ove godine pobijedi najbolji", Radović.

I ove godine generalni sponzor turnira su GAZPROM benzinske stanice koje na teritoriji BiH ekskluzivno prodaju premium goriva visokog kvaliteta G-Drive.

Pored generalnog sponzora kompanije Gazprom pokrovitelji turnira su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Kantonalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Centar, Općina Novi Grad, Manifestacija Novogradski dani i BH Pošta.

Grupa A

Prošlogodišnji prvak, ekipa Sarajeva, igrala je prvi meč turnira protiv Universitatee te je slavila pobjedu od 2:1. Prvo poluvrijeme je proteklo u ispitivanju snaga, gdje su obje ekipe imale po nekoliko prilika, međutim na odmor se otišlo sa početnim rezultatom od 0:0.

U drugo poluvrijeme bolje ulaze igrači Sarajeva pa preko Sabljice stižu do vodstva, ali samo nekoliko minuta poslije Rumuni stižu do poravnanja pogotkom iz penala, a strijelac je bio Simon Petre. Pobjedu Sarajevu je donio Gasal, koji je nakon solo prodora pogodio i postavio konačnih 2:1.

Sarajevo: Dizdarević, Nikolić, Islamović, Čičkušić, Sabljica, Jašarević, Gasal, Hasančić, Nargalić, Kadrić, Đokanović, Krkalić, Obuća, Kečanović, Šuvalija, Sejmenović, Gusinjac, Đuderija, Karić i Mulaosmanović.

Univesitatea: Manea, Rezeanu, Ionescu, Cojocaru, Bairami, Nitu, Dobre, Negrea, Bostina, Moldovan, Guta, Patulea Negrea, Niutica, Sirbu, Moga, Petre.

Grupa B

U prvom susretu Grupe B snage su odmjerili Željezničar i Maribor, a Plavi su slavili ubjedljivu pobjedu od 6:1.

Slovenci su odlično otvorili duel i golom Peniča stigli do vodstva, ali to je bilo sve što su napravili na ovom meču, jer su nakon toga Plavi krenuli u totalnu ofanzivu. Tako je Željo golovima Huskića i Aljića preokrenuo rezultat u svoju korist i sa vodstvom od 2:1 otišao na odmor.

U nastavku, Plavi su nastavili u istom ritmu, pa je Aljić drugim pogotkom na susretu povisio na 3:1, da bi Šošić postigao dva brza pogotka i Željezničar doveo do visokih 5:1.

Pred sami kraj meča, Helać je postigao gol za dodatno povećanje vodstva Željezničara i tako postavio konačnih 6:1.

Željezničar: Miličević, Mujić, Aljić, Panjeta, Duraković, Sarajekić, Cacan, Ramić, Salanović, Džanko, Musić, Pojata, Muftić, Ahmić, Huskić, Gušo, Beća, Džindo, Drina, Hurić, Hadžić, Helać, Sojkić.

Maribor: Gorenjak, Frešer, Verbič, Rantuša, Džankić, Oberht, Maher, Jurca, Sedej, Cener, Horvat, Bobarič, Rakun, Turičnik, Simončić, Martinčić, Verdnik, Penič, Krašovic, Vipotnik, Poštrak, Žaler, Ciganovič.

Treću utakmicu na turniru su igrali Vojvodina i Vardar. Mladi igrači iz Skoplja su iznenadili Novosađane i u prvom poluvremenu krunisali odličnu igru, jedini pogodak na utakmici je postigao mladi igrač Vardara Džemail Ibishi. U drugom poluvremenu Vojvodina je konstantno vršila pritisak na gol Vardara, ali je odlični golman Andov Matej sačuvao svoju mrežu do kraja utakmice.

Vojvodina: Kačavenda, Đurković, Siljanovski, Ivan Miljan, Brborić, Topić, Pevač, Matković, Grek, Đurić, Nijemčević, Barjaktarov, Jovanović, Binguljac, Mirković, Ilić.

FKVardar: Andov, Gjurkovski, Bojkovski, Manasievski, Mitrevski, Petejchuk, Dimoski, Ilievski, Hasanoviki, Stojanovski, Ibishi, Zendeli, Andonovski, Asani, Ristovski, Ignjatov, Spirovski, Rečica.

Zadnju utakmicu prvog dana turnira su igrali NK Osijek i FK Budućnost. Bio je to izuzetno interesantan meč, u prvom poluvremenu je viđeno mnogo prilika. Podgoričani su došli u vodstvo preko Prelevića, dok je Osijek svoju dobru igru krunisao pogotkom Vuksana za 1:1 u veoma zanimljivom prvom poluvremenu.

U drugom poluvremenu Budućnost je bila odlučnija te je povela sa 2:1 preko Osmanovića, a to je ujedno bio konačan rezultat susreta.

NK Osijek: Dubrović, Keč, Senčar, Barišić, Karamatić, Bognar, Vuskan, Pudić, Vinogradac, Kuzminski, Kuprešak, Vidas, Joščak, Stojčević, Andronikou, Kaltak, Balunović, Janček.

FK Budućnost: Radulović, Ukšanović, Nikočević, Osmanović, Milić, Obradović, Krivokapić, Vukotić, Prelević, Bojović, Mijović, Baltić, Đurović, Stijepović, Vuković, Striković, Krkeljić, Dapčević.