Nogomet
324

Ottmar Hitzfeld: Salihamidžić je bio moj omiljeni igrač

Anadolija
Ottmar Hitzfeld (Foto: EPA)
Ottmar Hitzfeld (Foto: EPA)
Ottmar Hitzfeld, proslavljeni fudbalski stručnjak, koji je osvajao Ligu prvaka s Borussijom Dortmund 1997. godine i Bayernom 2001., istakao je kako je omiljeni fudbaler kojeg je trenirao Hasan Salihamidžić - Braco, nekadašnji fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine sa kojim je sarađivao u bavarskom gigantu.

"Nikad ne bih priznao kao aktivan trener ko mi je bio omiljeni igrač, ali sada mogu reći, sada to nije tajna. To je Hasan Salihamidžić. Braco mi je omiljeni igrač. On je bio model mladića koji je uvijek imao energiju i strast. Bio je redovno uključen u igru i davao je u svakoj situaciji najviše od sebe. Za svakog trenera Salihamidžić je apsolutni Božji dar igrača", izjavio je Hitzfeld.

Salihamidžić je prve fudbalske korake napravio u lokalnom klubu Turbina iz rodne Jablanice. Potom je igrao za mlađe kategorije Veleža iz Mostara, odakle je početkom rata u BiH otišao u njemački HSV. Od 1995. godine do 1998. afirmisao se u potpunosti u seniorskom timu iz Hamburga (72 utakmice, 19 golova), da bi potom bio nezamjenjiv član prvog tima slavnog Bayerna do 2007. (234, 31).

Sa ekipom iz Minhena bio je klupski prvak Evrope i svijeta 2001. godine, te je šest puta osvajao titulu prvaka i četiri puta postao pobjednik Kupa Njemačke. Za Juventus je igrao od 2007. do 2011. (61 meč, sedam golova), a karijeru je završio 2012. godine u Wolfsburgu (15, 3).

Za nacionalni tim BiH igrao je od 1996. godine do 2006. nastupivši u 46 utakmica i postigavši šest golova. Ostao je zlatnim slovima upisan u anale bh. fudbala kao jedan od najboljih fudbalera u historije ove zemlje.