Uvredljive poruke
0

Otkriveno šta su srbijanski navijači skandirali Crnogorcima pa su kažnjeni za rasizam

D. P.
Neredi na stadionu Rajko Mitić (Foto: Screenshot)
Neredi na stadionu Rajko Mitić (Foto: Screenshot)
Krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) žestoko je kaznila Srbiju zbog nereda na utakmici sa Crnom Gorom, a sada je otkriveno na šta se misli pod tačkom "za rasizam".
Srbija mora isplatiti UEFA-i skoro 90.000 eura (180.000 KM) kao kaznu za nerede na stadionu Rajko Mitić protiv Crne Gore. Srbijanski nogometaši slavili su protiv komšija i tako došli nadomak plasmana na Evropsko prvenstvo, ali su mrlju na utakmicu bacili neredi.

Najveću kaznu od ukupnih 90.000 eura Srbija je dobila po tački za rasizam. Mnogima nije bilo jasno na šta se to odnosi, a srbijanski mediji sada su otkrili šta su to navijači pjevali pa su kažnjeni.

"Kažnjava se Nogometni savez Srbije s 50.000 eura i naredbom da se zatvori stadion za sljedeću UEFA-inu utakmicu koju Srbija igra na domaćem terenu zbog rasističkog ponašanja na utakmici sa Crnom Gorom", navela je UEFA u saopćenju u srijedu.

Sportklub je objavio da su povici evidentirani pod rasizam bile uvrede "Šiptari i ustaše", koje su srbijanski navijači pjevali gostima iz Crne Gore. Takve situacije UEFA nikako ne toleriše i žestoko je kaznila Nogometni savez Srbije.

Uvrede su nastale nakon haosa na tribinama kada je jedan redar oteo navijačima Crne Gore transparent. Ispostavilo se da to nije bio navijački transparent, već zastava "Udruženja Crnogoraca iz Kule" na kojoj su zajedno crnogorska i srbijanska zastava. Ona je ubrzo vraćena gostujućim navijačima.