{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriveni novi detalji: Kako je Jack Warner trošio milione sa računa FIFA-e

Klix.ba
7.6.2015. u 09:29
16
46
Otkriveni novi detalji: Kako je Jack Warner trošio milione sa računa FIFA-e
16
Otkriveni novi detalji: Kako je Jack Warner trošio milione sa računa FIFA-e
Jack Warner (Foto: EPA)
Dokumenti koji su posljednjih dana objavljeni pokazuju šta se tačno dogodilo sa deset miliona dolara koji su poslani sa računa FIFA -e koji je tada bio pod kontrolom potredsjednika ove institucije, Jacka Warnera.
Novac je poslan na ime Južne Afrike što je zapravo trebalo značiti da će se koristiti za Karipski program unaprijeđenja fudbala. No, dokumenti pokazuju kako je pomenuti račun služio za podizanje gotovine i pranje novca.

Međutim, ovaj 72-godišnjak, koji je optužen za korupciju, opovrgava sve tvrdnje o nedjelima.Kako je objavio BBC, u tri transakcije - 4. januara, 1. februara i 10. marta 2008. - sredstva u ukupnom iznosu od 10 miliona dolara (6.5 miliona funti) sa računa FIFA -e zaprimljeno je u CONCACAF, na račun pod kontrolom Jacka Warnera.

U to vrijeme, on je bio zadužen za to tijelo koje upravlja nogometom u Sjevernoj i Srednjoj Americi i na Karibima.

Ovaj novac navodno je obećan fudbalskoj asocijaciji u Južnoj Africi za program koji je zapravo podrazumijevao razvoj fudbala na Karibima. Novi dokumenti pokazuju kako je novac trošen te kako su se vršile transakcije.

JTA Supermarketi, trgovački lanac u Trinidadu, dobio je 4.860,000 dolara sa ovoga računa.

Novac je uplaćen u ratama od januara 2008. do marta 2009. godine, a najveće je plaćanje bilo 1,35 miliona dolara koje je položeno u fabruaru 2008. godine.
Američki tužitelji kažu da je novac uglavnom isplaćivan u domaćoj valuti.Veliki novčani iznosi korišteni su i za pokriće kreditnih kartica i zajmova i to više od 1,6 miliona dolara.

Osim toga dokumenti pokazuju i da je od FIFA-e povučen novac u iznosu od 360,000 dolara i to od strane osoba koje su povezane sa Warnerom.

Podsjećamo, Jack Warner jedna je od 14 osoba koju tužilaštvo tereti za korupciju u FIFA-i.

Prema navodima ove pravosudne institucije u SAD-u, svih 14 je prihvatalo mito koje se procjenjuje na čak 150 miliona dolara kroz 24-godišnji period.
Warner je odbacio sve optužbe protiv njega.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: