Sjajan potez Škota
78

Osvojio 360 miliona KM na lutriji, kupio klub i poklonit će ga navijačima

F. Z.
Colin Weir osvajač EuroMillionsa (Foto: EPA-EFE)
Colin Weir osvajač EuroMillionsa (Foto: EPA-EFE)
Škot Colin Weir osvojio je 2011. godine na EuroMillionsu 161 milion funti (oko 360 miliona KM), a dio novca odlučio je investirati u klub za koji navija - Partick Thistle iz Glasgowa.

Weir je postao i većinski vlasnik Firhill stadiona, a sada će 55 posto dionica, koliko je kupio, pokloniti navijačima najkasnije do 30. marta 2020. godine.

Weir je nakon dobitka u klub uložio blizu 2,5 miliona funti, a za novi trening centar izdvojio je čak šest miliona funti. Međutim, u augustu je povukao svoju podršku Upravi kluba zbog sumnjivog pokušaja preuzimanja od stranog konzorcija.

Sada će se nakon kupovine dionica formirati privremena uprava koju će činiti kombinacija iskusnih biznismena i predstavnika navijača "Trust and Thistle for Ever", a koja će koordinirati preuzimanje kluba.

"Ponudio sam navijačima period od tri do četiri mjeseca i u tom periodu mogu pripremiti teren za bezbolnu primopredaju rukovodstva nad klubom. Želimo sve uraditi kako treba, a navijači neće morati platiti ni peni. To će biti značajna investicija, ali vjerujem da ovo navijačima daje posebnu prednost na samom početku", rekao je Weir.

Vlasnik najvećeg lanca nezavisnih indijskih restorana u Evropi Charan Gill jedan je od onih koji će se priključiti Weiru u upravi kluba.

Partick Thistle takmiči se trenutno u škotskom Championshipu (drugi rang takmičenja), a 1921. godine osvojio je Kup Škotske i to je najveći uspjeh kluba.