Afera Offside u Hrvatskoj
0

Osuđeno svih 15 optuženika za namještanje utakmica u HNL-u

Sarajevo-x.com
Nogometaši i nogometni radnici koji su optuženi u aferi Offside za namiještanje utakmica u HNL-u su proglašeni krivim. Ovo je nepravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu.

U ovom slučaju je osuđeno 15 osoba. Sedmomjesečni sudski proces je okončan presudama dvojici optuženika koji su dobili po dvije godine uslovne kazne. Ostali su dobili do 10 mjeseci zatvora, a obavezni su i vratiti državi 1,2 miliona kuna.

Sedam nogometaša se nagolilo s USKOK-om prije početka suđenja. Oni su priznali sve radnje za koje ih se tereti. Nezadovoljstvo su izrazili nakon što im je ponuđena zatvorska kazna u trajanju od godinu i po. Ostali su tvrdili da nisu krivi, objavio je hrvatski portal Index.hr.

Tokom suđenja su se mogli čuti tajno snimljeni razgovori koji se tiču namještanja utakmica. U razgovorima su optuženi koristili šifrovane izraze kao što su "soljenje janjića", "kuleni" i slično.

Trojica optuženika koji su se ranije nagodili sa USKOK-om su dobili po godinu dana zatvora i zajedno moraju vratiti oko milion eura. Jedan od njih je bivši trener omladinske ekipe Dinama Vinko Šako, a druga dvojica su Slovenci Dino Latič i Admir Suljič.

U aferi Offside su se nagodili i nogometaši Međimurja Danijel Mađarić i Mario Darmopil te njegov menadžer Mario Marenić. Darmopil je osuđen na osam mjeseci zatvora i morao je vratiti 20.500 eura. Mađarić je osuđen na sedam mjeseci zatvora, a morao je vratiti i 6.000 eura. Marenić je osuđen na uslovnu kaznu u trajanju od godinu dana i dva mjeseca, s tim da ne smije napraviti prekršaj u naredne četiri godine. On je morao platiti 4.000 eura.

U junu prošle godine je u sjedište USKOK-a privredeno mnogo nogometaša i trenera. Nakon više mjeseci praćenja i snimanja u USKOK-ovoj akciji Offside su osumnjičeni da su učestvovali u namještanju utakmica čime su ostvarili veće novčane dobitke na kladionicama.

Najviše optuženika je iz Croatije Sesvete, a to su Jasmin Agić, Ivan Banović, Miljenko Bošnjak, Mario Čizmek, Marko Guja, Saša Mus, Antun Pokrajčić, Dario Šušak, pomoćni trener Goran Jerković i sportski direktor Tomislav Zubak, sin vlasnika kluba Zvonka Zubaka.

Iz kluba Varteks su optuženi Andrija Balajić, Miljenko Mumlek i Zoran Ivančić. Optuženi iz Međumurja su Mario Darmopil, njegov menadžer Mario Marenić, Neven Vuljanko, Danijel mađarić i Nikola Melnjak koji je poslije hapšenja početkom juna priznao krivicu. On se branio sa slobode.

Kapiten Zadra Jakov Surać također je bio uhapšen, ali optužnice protiv njega nije bilo. Osim Suraća, ostale optužene se tereti za udruživanje radi počinjenja krivičnih djela, davanje i primanje mita, kao i za prevare i protivzakonita posredovanja.

Spisak namještenih utakmica u aferi Offside u sezoni 2009/2010:

  1. kolo, 27. mart - Croatia Sesvete - Zadar 1:2
  2. kolo, 3. april - Slaven Belupo - Croatia Sesvete 4:0
  3. kolo, 14. april - Rijeka - Croatia Sesvete 4:2 (poluvrijeme 2:1)
  1. kolo, 14. april - Slaven Belupo - Zadar 2:1
  2. kolo, 24. april - Varteks - Croatia Sesvete 4:1
  3. kolo, 30. april - Sesvete - Zagreb 1:4
  4. kolo, 8. april - Cibalia - Sesvete 5:0
  5. kolo, 8. april - Hajduk - Međimurje 4:1.

Neuspjeli pokušaji namještanja utakmica:

  1. kolo, 27. mart - Hajduk - Varteks 2:0
  2. kolo, 14. april - Varteks - Dinamo 1:2
  3. kolo. 14. april - Lokomotiva - Međimurje 1:3
  1. kolo, 24. april - Sesvete - Lokomotiva 1:2