Nogomet
0

Oštre vladine mjere protiv nasilja na stadionima u Italiji

FENA
Giuliano Amato; Foto: AFP
Giuliano Amato; Foto: AFP
Talijanska vlada usvojila je u srijedu uvečer oštre mjere, sa zakonom od 13 članova, protiv nasilja na stadionima, među kojima je zabrana pristupa gledaocima na stadione koji nisu u skladu sa zakonom o sigurnosti.

Ministri unutarnjih poslova Giuliano Amato i sporta Giovanna Melandri iznijeli su u srijedu uvečer na konferenciji za novinare nove zakonske odredbe.

U nedjelju će se nastaviti talijansko nogometno prvenstvo, nakon prekida prošloga petka zbog nereda na stadionu u Cataniji za vrijeme utakmice Catania - Palermu kada je ubijen policajac Filippo Raciti, ali neće na svim stadionima biti gledaoci.

Na stadionima koji nisu u zakonskim odredbama, koje je donio ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu iz prošle vlade desnog centra Silvija Berlusconija, neće se dozvoliti ulazak gledaocima dok se ne ispune sve norme.

Još treba odlučiti koji će stadioni ostati zatvoreni za gledaoce, ali se čini da će samo četiri biti otvorena, olimpijski stadioni u Rimu i Torinu, te stadion u Palermu i Genovi, dok je San Siro u Milanu, čini se, ipak izvan norme. U četvrtak će se znati tačan popis stadiona na kojima će se nastaviti nogometno prvenstvo bez gledatelja.

Više se neće prodavati ulaznice u bloku za navijače gostujuće momčadi, te će se ponovno uvesti otkrivanje krivaca za nasilje na stadionu upotrebom slika i snimaka i do 48 sati poslije događaja.

Bit će kažnjeni svi koji će posjedovali petarde i druge eksplozivne naprave ne samo na stadionima, već i u njihovoj blizini. Čuvari na stadionima neće smjeti imati u kurikulumu neka kaznena djela. Klubovi će morati osigurati sigurnost na stadionima i morat će paziti koga će za to zadužiti.

Klubovima su zabranjeni ekonomski odnosi s navijačima, prenijele su agencije.

Neki predsjednici klubova pokušali su s pritiscima na ministre ublažiti najavljivane mjere, ali se čini da su one pooštrene u odnosu na najave. U četvrtak će predsjednici klubova iznijeti svoje mišljenje i vjerojatno predložiti da na stadione i one zabranjene mogu uči samo pretplatnici.

Istraga u Cataniji o ubistvu policajca Filippa Racitija ubijenog za vrijeme sukoba policije i nasilnih navijača nastavljeno je, te je uhapšeno još šest huligana nakon pregleda snimljenih filmova. Postoji i snimka ubistva policajca Racitija, ali ubica još nije identificiran.