Nogometni majstor
27

Ostavljao je sve u čudu, a onda brzo nestao: Možete li prepoznati sjajnog Brazilca?

D. P.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Brazil nam je u prošlosti ponudio veliki broj nogometnih čarobnjaka, a malo ih je tako brzo nestalo s nogometne mape kao što je slučaj s nekada najvećim talentom Milana, a možda i Evrope u svojoj generaciji.

Milan je 2007. godine u svoje redove iz Brazila doveo tada najveće čudo od djeteta. Golobradi klinac oduševljavao je potezima na Svjetskom klupskom prvenstvu sa samo 16 godina, a to je bio alarm Silviju Berlusconiju da ga dovede na San Siro, u redove tadašnjeg prvaka Evrope.

Berlusconi je izdvojio 24 miliona eura, a mladi Brazilac je stigao na San Siro i odmah nastavio igrati na očekivanom nivou. Riječ je o nekada sjajnom napadaču Alexandreu Patu, čovjeku čiji je nogometni put doživio možda i nezaslužen pad od kojeg se nikada nije oporavio.

Pato danas ima tek 34 godine i član je brazilskog Sao Paula. Vjerovatno bi i danas igrao u nekom evropskom velikanu da se nisu dogodile tri teške povrede u Milanu, a onda i raskid riskantne veze s Barbarom Berlusconi, kćerkom vlasnika Milana i tada najjačeg čovjeka Italije.

Nekadašnji reprezentativac Brazila je za Milan odigrao 117 utakmica i postigao čak 51 gol, što je vrlo dobra statistika ukoliko računamo da je u Milanu igrao u ranoj mladosti te najčešće nije bio na poziciji klasičnog napadača.

No, nakon niza povreda i problema van terena, Pato je napustio Milan i igrao širom svijeta (Brazil, SAD, Kina), uz epizode u Chelseaju i Villarrealu.

Danas je član Sao Paula i u devet utakmica u dresu ovog kluba postigao je dva gola. Pato je danas podijelio fotografiju sebe kao klinca s nogometnom loptom, a prema onome što se može vidjeti s fotografije, čini se kao i da mu je samom bilo jasno čime će se baviti u budućnosti.

Pato nas je oduševio više puta potezima tokom karijere, a kada se sve sumira, najpoznatiji je po fenomenalnom golu u 23. sekundi utakmice Lige prvaka između Barcelone i Milana. Tada je kao "brzi voz" pretrčao odbranu Barcelone i utišao prepuni Camp Nou, a viralan je bio i snimak kada je dvadesetak metara pretrčao žonglirajući loptu ramenom u dresu Internacionala.

U karijeri je osvojio Seriju A, Superkup Italije, FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo, prvenstvo u Brazilu, US Open kup i Kup Brazila. Za reprezentaciju svoje zemlje postigao je 10 golova na 27 utakmica.