Paolo Maldini
0

"Ostajem u nogometu, ali neću biti trener"

Totalsport
S deset je godina Paolo Maldini postao nogometaš Milana. Sa 16 je debitovao za njihov prvi sastav, a posljednju će utakmicu karijere odigrati 31. maja ove godine.

Ne spriječi li ga povreda ili sudijska javna opomena, Maldini bi sjajnu karijeru nakrcanu brojnim trofejima trebao okončati u susretu posljednjeg kola Serije A, odnosno u utakmici u kojoj će u Firenci snage odmjeriti domaća Fiorentina i Milan.

Bit će to posljednja profesionalna utakmica legendarnog igrača “rossonera”, kapitena momčadi kojeg će mnogi uzeti za primjer profesionalizma u bespoštednoj nogometnoj igri.

  • Neću više igrati, ne može se čovjek boriti protiv prirode - još je jednom nagovijestio kraj Maldini, kojem će posljednja utakmica karijere stići 26 dana prije 41. rođendana.

  • Izgubio bih se da sam ikada promijenio klub - dodao je rođeni Milanez, rekorder po broju nastupa (126) za talijansku izabranu vrstu.

Maldini je u jedno siguran, nakon profesionalne karijere nogometaša neće slijediti put svoga oca Cesarea i sjesti na trenersku klupu. Ipak, volio bi ostati blisko vezan uz “najvažniju sporednu stvar na svijetu”.

  • Posjedujem tekstilnu kompaniju, a i uložio sam u nekretnine. Ipak, ne mogu se zamisliti daleko od nogometa, ali sigurno ne i na poziciji trenera - zaključio je Maldini, čiji se sin Christian sprema nastaviti “porodični posao” u Milanu.

Ondje bi jednoga dana kada odraste trebao nogom kročiti po već utabanim stazama svoje porodice na San Siru. Jer, podsjetimo, dubok je trag tamo ostavio njegov djed Cesare, a zasigurno neizbrisiv i otac mu Paolo.