Velika neizvjesnost
64

Ostaje li Liverpool bez titule: Koji klubovi će glasati za poništavanje sezone?

DP
Ako 14 klubova bude glasalo za poništavanje sezone, Liverpool bi mogao doživjeti jedan od najtežih udaraca u historiji.

Kakav će biti ishod aktuelne sezone u Premiershipu? Prema nekim navodima, Premiership bi se mogao nastaviti početkom travnja. Međutim, nije realno to očekivati.

Dakle, hoće li sezona biti potpuno otkazana i sve do sada odigrane utakmice postati nevažeće? Ili će biti pokušaja da se na neki način odigra i posljednjih devet kola - bilo bez prisustva publike ili možda tokom ljeta?

Više će se znati u četvrtak kada će se Premiership i njegovih 20 klubova sastati kako bi razgovarali o mogućnostima. Prema izvještajima, bila bi potrebna dvotrećinska većina (14 klubova) kako bi došlo do bilo kakve promjene pravila. Premiership je privatna kompanija koja je u vlasništvu 20 klubova članica.

Dakle, ako bi se održalo glasanje za dvije opcije - da se sezona ili završi ili poništi, za šta bi svaki klub glasao?

Liverpool, naravno, želi da se sezona završi s obzirom na to da mu samo dvije pobjede nedostaju do prve titule u Premiershipu. Ali Liverpool nije jedini klub koji će očajnički željeti da sezona bude završena. Naravno, ne radi se o jednostavnom glasanju ili/ili, postoji još stvari koje je potrebno razmotriti, ali u slučaju da se svede na to, bi li 14 ili više klubova glasalo za poništavanje sezone? Stranica givemesport.com je pokušala predvidjeti ishod.

Arsenal (9. na tabeli): Za poništavanje sezone

Imajući na umu da je Manchester City izbačen iz Evrope, Arsenalova peta pozicija u prošloj sezoni mogla bi im osigurati kvalifikaciju u Ligu prvaka.

Aston Villa (19. na tabeli): Za poništavanje sezone

Villa ima dvije utakmice manje, ali nalazi se na 19. mjestu i u realnoj je opasnosti da ispadne. Klub će očajnički željeti da se sezona poništi.

Bournemouth (18. mjesto): Za poništavanje sezone

Kako sada stvari stoje, ekipa Eddieja Howea je ozbiljan kandidat za ispadanje, te će definitivno glasati za poništavanje sezone.

Brighton (15. mjesto): Za poništavanje sezone

Ako se izbor svede na ove dvije opcije, Brighton će biti za to da se sezona poništi. Trenutno se nalaze na dva boda od zone ispadanja i u narednih devet utakmica grčevito bi se borili za opstanak.

Burnley (10. mjesto): Za završetak sezone

Burnley se nalazi u pristojnoj formi i zauzima 10. mjesto na tablici. Zapravo, Burnley je samo četiri boda nadomak šestog mjesta i mogli bi se boriti za izlazak u Evropu.

Chelsea (4. mjesto): Za poništavanje sezone

Chelsea je jedan od klubova koji bi mogli odlučiti glasanje. Poništavanjem sezone, Chelsea bi kao trećeplasirani tim prethodne sezone stekao uslov za igranje u Ligi prvaka sljedeće godine. Manchester United zaostaje samo tri boda za Chelseajem u utrci za četvrto mjesto. Premda, i peto mjesto bi ove sezone moglo biti dovoljno za Ligu prvaka.

Crystal Palace (11. mjesto): Za završetak sezone

Palace ne mora brinuti o opstanku i bodovima, a dijeli poziciju s Burnleyjem što znači da postoji šansa za borbu za šesto mjesto.

Everton (12. mjesto): Za poništavanje sezone

S 37 bodova, Evertonove šanse da se kvalificira za Evropu su veoma male. Stoga, poništavanje sezone i uskraćivanje prilike gradskom rivalu da podigne pehar može biti vrh njihovih prioriteta.

Leicester (3. mjesto): Za završetak sezone

U ovo nema nikakve sumnje. Leicester ima garantovano mjesto u Ligi prvaka i sav njihov trud bio bi bačen u vodu ako se sezona poništi.

Liverpool (1. mjesto): Za završetak sezone

Vjerovatno ekipa koja bi najmanje voljela da se sezona poništi.

Manchester City (2. mjesto): Za poništavanje sezone

City ima malo motiva igrati u Premiershipu nakon sankcija, ali ako mogu dobiti priliku zadržati trofej Premiershipa, glasat će za takav prijedlog.

Manchester United (5. mjesto): Za završetak sezone

United će možda glasati u korist Liverpoola. Ole Gunnar Solskjaer ne zna hoće li peto mjesto biti dovoljno da se kvalificira za Ligu prvaka sljedeće sezone, jer se City žalio na odluku UEFA-e. Stoga, htjet će završiti sezonu i pokušati preskočiti Chelsea na tabeli.

Newcastle (13. mjesto): Za poništavanje sezone

Newcastle će vjerovatno igrati na sigurno. Trenutno su osam bodova iznad zone ispadanja, devet kola prije kraja, i trebali bi biti sigurni. Ali Newcastle ništa ne može dobiti iz ove sezone, pa će možda glasati da bude poništena.

Norwich (20. mjesto): Za poništavanje sezone

Norwich ima šest bodova zaostatka i gotovo sigurno će ispasti iz lige, ako se sezona nastavi.

Sheffield United (7. mjesto): Za završetak sezone

Bilo bi veoma okrutno da ova nevjerovatna sezona Sheffield Uniteda bude izbrisana iz historijskih knjiga. Sheffield ima utakmicu manje i, ako trijuumfuje, imao bi samo dva boda manje od Chelseaja. Uskratiti mu potencijalno mjesto u Evropi – možda čak i Ligi prvaka - bilo bi okrutno.

Southampton (14. mjesto): Za poništavanje sezone

Sa sedam bodova iznad zone ispadanja i Southampton je, poput Newcastlea, vjerovatno siguran, ali također neće rizikovati. Možda im je primamljiva i pomisao na brisanje poraza 9:0 protiv Leicestera iz knjiga rekorda.

Tottenham (8. mjesto): Za poništavanje sezone

Jose Mourinho je već priznao da ne može dočekati da se završi ova sezona, i moguće da će mu se želja ostvariti ranije nego što je mislio. Tottenham zaostaje sedam bodova u odnosu na Chelsea. Također, ne igraju više ni Kup. Ako se poništi sezona, ponovo bi mogli igrati Ligu prvaka.

Watford (17. mjesto): Za poništavanje sezone

Izvan zone ispadanja su isključivo zbog bolje gol-razlike, tako da nema nikakve dileme kada je Watford u pitanju.

West Ham (16. mjesto): Za poništavanje sezone

Karen Brady, potpredsjednica West Hama, već je insistirala na tome da ova sezona Premiershipa treba biti poništena. Vrlo je jasno zašto, imajući na umu da su zbog gol razlike izvan zone ispadanja.

Wolverhampton (6. mjesto): Za završetak sezone

Vukovi su samo pet bodova od Chelseaja i sigurno će igrati Evropu sljedeće sezone, ako ne i Ligu prvaka.

Dakle, na osnovi proračuna, sedam klubova će željeti završiti sezonu, a 13 klubova će željeti da ona bude poništena. To znači da će onima koji podržavaju otkazivanje sezone biti potreban još jedan glas.