Nogomet
0

Osporavani Talijani kreću u odbranu naslova

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Pod vodstvom Marcella Lippija Italija je prije četiri godine pokorila konkurenciju na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Malo ko očekuje ponavljanje tog uspjeha.

Marcello Lippi ponovno je na klupi Talijana, no iskusni 62-godišnjak nije ispraćen u Južnoafričku Republiku pohvalama već kritikama na račun odabira ekipe. Zamjera mu se izostavljanje, i to zbog nenogometnih razloga, kreativnih i inovativnih igrača kao što su Antonio Cassano i Fabrizio Miccoli, te "slijepa" vjera u pojedince koji su češće razočaravali nego znali zabljesnuti u dresu "azzurra".

"Mislim da smo doveli idealnu kombinaciju mladosti i iskustva. A, ovi koji su stariji nisu nagriženi godinama, prije bih rekao da su iskusni i harizmatični", siguran je u svoj popis Lippi.

Odbranu naslova Talijani će započeti u ponedjeljak protiv Paragvaja, reprezentacije koja je obilježila prvi dio kvalifikacija CONMEBOL zone, a u konačnici direktan plasman izborila osvojenim trećim mjestom. Bolji su bili tek Brazil i Čile, a u leđa im ostali gledati nogometaši Argentine i Urugvaja.

"U usporedbi s paragvajskim ekipama iz prošlosti rekao bih da je ova najkompletnija. Nadam se da će kao takva i obilježiti Svjetsko prvenstvo", kaže Gerardo Martino, Argentinac s četverogodišnjim stažom na kormilu Paragvaja.  Zanimljivosti:

• Do sada su se ove dvije reprezentacije susrele dva puta, a u oba je navrata uspješnija bila Italija. Ipak, ti susreti datiraju iz već daleke prošlosti, pa tako ostaje zapisano da je 1950. u Brazilu Italija slavila 2-0, a u prijateljskoj utakmici 1998. godine 3-1.

• Odigravši 1-1 protiv Švicarske u posljednjoj pripremnoj utakmici Talijani su nastavili niz bez pobjeda u pripremama za SP. Ipak, indikativno je da su upravo s tim sjevernim susjedima remizirali, i to uz isti rezultat, u posljednjim pripremama za svjetske nogometne smotre u Španiji 1982. i Njemačkoj 2006. Oba su puta te Mundijale i osvajali.

• Fabio Cannavaro, talijanski stoper, nastupa na svom četvrtom Svjetskom prvenstvu.

• Zvijezda kvalifikacija u redovima Paragvaja, Salvador Cabańas, ranjen je hicem iz vatrenog oružja u glavu. Srećom, preživio je, no Svjetsko prvenstvo proći će bez njegovih golova.

• U vršku paragvajskog napada igrat će Lucas Barrios. Rođeni Argentinac tek prije nekoliko mjeseci uzeo je paragvajsko državljanstvo.

Forma:

Italija

REMI 1-1 Švicarska (prijateljska, 5. juna) PORAZ 2-1 Meksiko (prijateljska, 3. juna) REMI 0-0 Kamerun (prijateljska, 3. marta) POBJEDA 1-0 Švedska (prijateljska, 18. novembra 2009.) REMI 0-0 Holandija (prijateljska, 14. novembra 2009.)

Paragvaj

POBJEDA 2-0 Grčka (prijateljska, 2. juna) REMI 2-2 Obala Slonovače (prijateljska, 30. maja)

PORAZ 2-1 Irska (prijateljska, 25. maja) POBJEDA 1-0 Paragvaj (prijateljska, 15. maja) REMI 1-1 Južnoafrička Republika (prijateljska, 31. marta) Vjerovatni sastavi:

Italija (4-3-3): Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito - De Rossi, Montolivo, Marchisio - Iaquinta, Gilardino, Di Natale

Paragvaj (4-4-2): Villar - Bonet, Veron, Da Silva, Morel - Vera, Santana, Riveros, A. Torres - Santa Cruz, Barrios

Izostanci:

Italija: Marcello Lippi igru svoje ekipe morat će posložiti bez Andree Pirla (list), što bi se moglo osjetiti na kreativnosti u igri "azzurra". Isti problem ima Daniele De Rossi, međutim, na njega se računa i to već u udarnom sastavu. Pirla bi na travnjaku trebao zamijeniti Riccardo Montolivo.

Također, Mauro Camoranesi i Claudio Marchisio tek su se oporavili od svojih povreda. I dok će Camoranesi priliku vjerovatno čekati s klupe, Marchisio je najavljen za udarnu postavu.

Paragvaj: Ponajbolji nogometaš Paragvaja Oscar Cardozo zbog povrede članka nije odradio posljednji trening reprezentacije i upitno je hoće li protiv Talijana uopće i zaigrati. Realnijim se čini da ga u vršku napada zamijeni Lucas Barrios.