Otjerali ga iz Torina
2

"Osjećam se prazno i poniženo": Bonucci otvorio dušu o tužbi protiv Juventusa, ispričao je sve detalje

K. H.
Leonardo Bonucci
Leonardo Bonucci
Italijanski nogometaš Leonardo Bonucci podnio tužbu protiv Juventusa nakon što ga je klub odvojio od ostatka tima tokom ljeta, a sada je otvorio dušu i otkrio šta se sve desilo u pozadini ove odluke i koliko je razočaran što ga je klub ponizio.
Bonucci je rekao da je teškog srca donio odluku da podnese tužbu protiv bivšeg tima, ali da je to uradio protiv ljudi koji su trenutno na čelu.

"Poslije dugog razmišljanja, teška srca sam donio odluku da tužim klub zbog neistina izgovorenih o meni", rekao je Bonucci.

Kaže da je tokom proteklih godinu dana pročitao mnogo laži o sebi, a koje su izrekli čelnici kluba i trener Massimiliano Allegri.

"Čuo sam i pročitao laži koje su o meni rekli klub i trener. Laž je da sam u oktobru ili februaru obavješten o namjerama kluba da se raziđemo na kraju sezone i da više nisam u planovima Juventusa. S druge strane, u oktobru mi je nuđen produžetak ugovora jer su bili svjesni važnosti mog prisustva u svlačionici. U martu, uoči utakmice protiv Freiburga, trener me pozvao u kancelariju i rekao mi da bi za mene bilo dobro da razmislim o kraju igračke karijere i ulasku u trenerske vode", otkriva Bonucci pa nastavlja:

"Uz dužno poštovanje sam rekao da imam ugovor s Juventusom i da ne namjeravam prestati s igranjem do Euro 2024. godine. Do maja nisam imao nikakav razgovor s bilo kim iz uprave ili stručnog štaba. Tada mi je nakon meča protiv Milana rečeno da ću u ovoj sezoni biti peti ili šesti izbor u štoperskoj liniji, iza Bremera, Gatija, Danila i nekog od mladih igrača. Rekli su mi da bih trebao prihvatiti ulogu mentora mlađim igračima. Prihvatio sam i nisam pravio problem oko nove uloge. Na kraju krajeva, nešto slično sam imao i do sada."

Nakon toga je rekao da je od početka osjetio da nešto nije uredu i da mu ne onemogućeno da se fizički i psihički spremi za novu sezonu.

"Osjetio sam da nešto smrdi početkom jula čitajući medije, da bi me 13. jula u mom domu posjetili Juventusovi direktori. Tada su mi rekli da više neću biti član Juventusovog prvog tima i da moje prisustvo smeta napretku ekipe. Poslije 500 i više utakmica odigranih u bijelo-crnom dresu, to je bilo pravo poniženje", prisjetio se Bonucci pa nastavio s izlaganjem:

"Izbačen sam iz tima i prekršana su mi osnovna prava da treniram nevezano za tehnički izbor stručnog štaba. Onemogućeno mi je da se fizički i psihički spremim za novu sezonu, narušen mi je ugled, predstavljen sam kao problem, a nakon svega, osjećam se prazno i poniženo. Nije pitanje novca, ako pobijedim na sudu, sve što mi platite ću proslijediti u humanitarne svrhe. I želim da moj slučaj bude neka vrsta prekretnice za sve buduće slično slučajeve nogometaša u Italiji. Dvije sedmice nisam član Juventusa i teško mi se osvrtati na prošlost. Želim se sjećati Juventusa čiji sam bio dio, onog koji je pobjeđivao, pravog Juventusa."

Italijanski internacionalac je nedavno postao igrač Union Berlina, gdje je stigao kao slobodan igrač posljednjeg dana prijelaznog roka.