Surovo realan
320

Osim za Klix.ba: Odović zna šta hoće, Sarajevo ne može naći boljeg trenera od Musemića

Piše: K. H.
Amar Osim (Foto: F. K./Klix.ba)
Amar Osim (Foto: F. K./Klix.ba)
Gradski derbi između Željezničara i Sarajeva koji je odigran u srijedu navečer na stadionu Grbavica završen je rezultatom 2:2, a bivši strateg Plavih i jedan od najboljih bh. stručnjaka Amar Osim u razgovoru za Klix.ba prokomentarisao je svoje viđenje 116. ligaškog derbija, kao i situaciju u jednom i drugom klubu.

Nakon dužeg vremena akteri derbija priuštili su sjajnu utakmicu za 11.500 navijača koji su stigli na Grbavicu, a pored četiri pogotka viđen je veliki broj prilika i s jedne i s druge strane.

Osim smatra da su igrači imali sve preduslove za dobru utakmicu, na šta su dodali pozitivan stav, a sve je rezultiralo lijepom nogometnom predstavom.

Bod više odgovara Sarajevu

"Fina utakmica, gledljiva prije svega. Dobar ambijent, dobar teren, pozitivan odnos prema igri s obje strane - igralo se za gol više, bez nekog čekanja i taktiziranja. Samim tim bilo je i prostora da se neke stvari dese, a to su golovi", rekao je Osim na početku razgovora za Klix.ba.

Bivši strateg Plavih smatra da se igrači i jedne i druge ekipe još uvijek nisu navikli na kvalitetan teren te da je igranje u ovakvim uslovima potpuno drugi sport.

"Bilo je manje tehničkih grešaka, ali prema mom mišljenju, ni jedni ni drugi još uvijek nisu savladali teren i trebat će vremena da se naviknu na takve terene. Neka lagana dodavanja su bila greške, igrači još uvijek nisu navikli na brzinu i to kako lopta brzo ide, a vjerujem da će vremenom to biti puno bolje. S druge strane, treba reći da se puno stvari uradilo dobro i da igrači nisu imali problema ako žele centrirati iz prve, probati šut iz daljine, jer znaju da lopta neće otići preko noge i da će to biti onako kako su zamislili. Ima puno dobrih stvari, ali vidi se da se igrači još uvijek navikavaju na ovakav teren. Uz ovakve uslove, ovo je maltene drugi sport", smatra bivši strateg Željezničara, koji je dodao da su obje ekipe u meč ušle u dobroj takmičarskoj formi.

"Obje ekipe su odigrale po osam utakmica, uključujući Evropu, što je dovoljan period da se uđe u pravu takmičarsku formu. Mislim da treba biti realan, teško je očekivati više od ovoga, igrači su još uvijek svježi i imali su potrebu da igraju naprijed, da se nadigravaju, zbog čega su prilično otvoreno gazili i jedni i drugi. Za nas gledaoce to je bilo izuzetno dobro", kazao je Osim.

Na pitanje kojoj ekipi će više značiti osvojeni bod, Osim je rekao da je to Sarajevo, jer je Željezničar imao bolju situaciju prije početka utakmice.

"Sarajevu će više značiti ovaj bod, jer su oni odigrali utakmicu protiv najtežeg protivnika, a poslije teškog perioda u kojem su bili nakon poraza od 8:0 i izgubljenih bodova protiv GOŠK-a. Sarajevo je bilo u lošoj situaciji, a uspjeli su odigrati izuzetno korektnu utakmicu protiv najtežeg protivnika koji je, uz Zrinjski, najkvalitetniji u ligi. To je Sarajevu znak da ipak imaju nešto, dok je s druge strane Željezničar bio u boljoj situaciji, malo se digao i s novim trenerom je počeo igrati normalnije, zbog čega su navijači očekivali pobjedu", smatra Osim.

Atalanta pokazala gdje smo

Što se tiče novog trenera Plavih Milomira Odovića, Osim je rekao da nijednog trenutka neće odstupiti od onog što želi, da su promjene već sada vidljive i da će biti potrebno vrijeme da ekipa igra tačno po njegovim zamislima.

"Trebat će vremena, to je sigurno, ali se već vidjelo šta trener Odović hoće i traži, ali je pitanje koliko se to može izvesti. Promjena se vidi, mislim da je ona očita, igrači imaju drugačije instrukcije, pod svaku cijenu žele igrati i to je glavna smjernica. Koliko će oni moći izdržati, to ne znam, ove igrače nije selektirao čovjek koji ih vodi, ali on bez obzira na to neće odstupati od onog što radi i što želi. Ta ekipa će sigurno pokušati igrati puno više nego prije, a koliko će to rezultati ispratiti, to je opet druga stvar i na to se nekada ne može utjecati. Jedno je sigurno, Odovićeva ekipa će igrati drugačije, on zna šta hoće i onaj ko želi biti objektivan, vidjet će to. Nije loše počelo, ova utakmica je pokazala da ima puno stvari koje su solidne, ali i da ima onih koje treba popraviti, što je normalno", kazao je Osim.

Što se tiče situacije u FK Sarajevo, Osim je rekao da ne razumije zbog čega pojedini navijači Bordo kluba žele odlazak Husrefa Musemića, koji je prema njegovim riječima izuzetno dobar i dokazan trener, te da u ovom trenutku ne mogu pronaći boljeg trenera.

"Ako se pogledaju rezultati koje je Husref Musemić ostvario u Sarajevu, pa evo i ako ne gledamo prijašnje mandate, nego ovaj, vidi se da je Sarajevo od njegovog dolaska prošle sezone osvojilo možda i najviše bodova u Premijer ligi. Zbog čega bi se neko zbog takvog trenera osjećao nezadovoljno, za kojeg znaš da voli klub i za kojeg znaš da je dobar, što je dokazao i u Sarajevu i u drugim klubovima. Okej, ispali su iz Evrope na način na koji su ispali, to se desi i nema opravdanja, ali sigurno je da boljeg trenera neće pronaći. Ja sam uvjeren u to, on zna šta hoće, njegove metode se ne sviđaju svima, ali opet, odakle nekome tako visoko očekivanje, kao da ih treba trenirati Ancelotti ili Sarri. Kako to sad?", s razlogom se pita Osim.

Za kraj, Osim je sasvim realno i apsolutno ispravno prokomentarisao ponašanje bh. sportske javnosti koja i pored svih problema u kojima se sport u BiH nalazi ima previsoka očekivanja, a rekao je da se svi zajedno trebamo prizemljiti i shvatiti gdje smo, ko smo i šta smo.

"Generalno, na osnovu čega ljudi kod nas imaju takvo mišljenje, u BiH kakva jeste, u društvu kakvo jeste, s ovakvim nogometom i ovakvom infrastrukturom. Mislim da imamo previsoko mišljenje, ne valja Husref Musemić? Za njega se u svakom trenutku može garantovati da voli klub, da ima znanja, ima rezultate, ali opet ne valja. Pa ko treba biti trener? Treba malo stati i biti realan, nije to stvar samo u Sarajevu, u Želji je bilo slično, ali mi je teže pričati, jer je to ipak moj klub. Atalanta je na najgrublji i najružniji način pokazala ko smo i šta smo, dobro, rezultat od 8:0 nije realan, ali pokazuje gdje smo i šta smo. Svi se ružno trebamo osjećati, svi smo mi Bosanci i Hercegovci i nama je ovo svima šamar. Zbog toga trebamo spustiti kriterije, pokazati više poštovanja prema ljudima koji su dokazani", rekao je za kraj Amar Osim.