Željin trener
24

Osim uoči meča sa Širokim: Ako budemo igrali kao protiv Mladosti nećemo pobijediti

N. K.
Amar Osim (Foto: FK Željezničar)
Amar Osim (Foto: FK Željezničar)
Nogometaši Željezničara u nedjelju u jednom od derbija 17. kola Premijer lige BiH dočekuju ekipu Širokog Brijega, a tim povodom predstavnicima medija obratili su se šef stručnog štaba Amar Osim i veznjak Semir Štilić.

"Mislim da Široki uvijek na Grbavici igra otvoreno. S te strane, meč bi trebao biti kvalitetan, ali znate kako je u nogometu. Utakmica se uvijek zna okrenuti, zavisi od uvoda. Mislim da su se svi zaželjeli mečeva. Zadnju nismo baš najbolje odigrali na Grbavici. Tačnije, posljednji put smo dobro odigrali Kup meč protiv Mladosti, a to je bilo prije dva mjeseca. Široki nije na mjestu na kojem smo ga navikli gledati, ali to ovaj put ne mora ništa značiti", rekao je Osim.

Trener Plavih ističe kako Željo posljednje četiri utakmice u prvenstvu nije dobio Široki.

"Takva je tradicija, bez obzira što ne mora ništa značiti. Drugi klub iz Sarajeva nema dobre odnose s njima, ali mi igramo uvijek u dobrim odnosima s njima. Imamo više bodova od Širokog i nismo loši. Znamo im slabe tačke i imaju ih više od nas. Ako budemo kao protiv Mladosti, nećemo pobijedi. Ukoliko budemo kao u Tuzli, imamo šansi. Imali smo dramatično različitih pristupa u posljednjim utakmicama. Sloboda je posljednja pa to ostaje lijepa uspomena", ističe Osim.

Najavio je i promjene u igračkom kadru u predstojećem zimskom prijelaznom roku.

"Filtracija igračkog kadra će nam biti potrebna kako bi popravili ekipu. Ne samo za evropske utakmice. Treba biti prilično oprezan s mijenjanjem tima, znali smo na zimu prije pokvariti igrački kadar. Poučeni tim iskustvom moramo paziti hoćemo li čačkati mečku, kako ne bismo pokvarili ekipu. Željo ne može kupovati igrače kao Štilić, tako da čačkamo i onda se može isčačkati gori igrač", poručio je Osim.

Semir Štilić (Foto: FK Željezničar)
Semir Štilić (Foto: FK Željezničar)

Štilić smatra kako u ekipi ima dosta prostora za napredak, ali čini se da ide bolje.

"Nisam igrao deset godina ovdje, liga iz godine u godinu je kvalitetnija. Jedne godine malo više, druge malo manje, ali izlaze kvalitetni igrači. Čini mi se da ima napretka", rekao je Štilić.

Utakmica 17. kola Premijer lige BiH između Željezničara i Širokog Brijega će biti odigrana u nedjelju na stadionu Grbavica s početkom u 16:00 sati.