Legendarni stručnjak
34

Osim: Sarajevo i Željo su u teškom periodu, na nekoj prekretnici

FENA
Ivica Osim (Foto: D. S./Klix.ba)
Ivica Osim (Foto: D. S./Klix.ba)
Oba kluba su u teškom periodu, na nekoj prekretnici. Ne želim govoriti banalne stvari, da fudbal pobijedi ili da priželjkujem pobjedu Želje, rekao je legendarni Ivica Osim uoči gradskog derbija koji će danas biti odigran na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Vječiti rivali, Sarajevo i Željezničar, danas će odigrati 117. gradski derbi nakon turbulentnog perioda, više za Željezničar nego za Sarajevo, s obzirom na to da Plavi već duži vremenski period igraju loše i ne mogu da upišu pobjede u mečevima u kojima su apsolutni favorit.

S druge strane Sarajevo dočekuje ljutog rivala nakon poraza u Gabeli protiv GOŠK-a, ali Bordo tim je prvi na tabeli i u mnogo boljoj formi od Željezničara, pa se može postaviti za blagog favorita u ovom meču.

Poučen velikim iskustvom, Osim je oprezan u izjavama pred ovu utakmicu, vjerovatno jer mediji uglavnom očekuju njegovu izjavu u kojoj favorizuje svoj Željezničar. Švabo ipak iskusno to uspijeva zaobići.

"Nemojte se ljutiti, očekivao sam ovakvo pitanje i razmislio šta da kažem. Pred derbi čovjek mora biti oprezan čak i šta će obući, koje boje. Ne želim ni da vam govorim banalne stvari, da pobijedi fudbal, da ne bude kiše, neka bude dobra utakmica... Imam utisak da se stanje u državi reflektuje na fudbal, ne može to jedno bez drugog. Nemojte ni očekivati da ću vam reći da bih želio da Željezničar pobijedi", rekao je Osim.

Naglasio je da se rasadnici fudbalskih talenata, kao što je Semberija, postepeno gase, da iz Hercegovine više ne pristižu talenti kao nekada.

"U Semberiji smo imali nepresušiv izvor fudbalskih talenata, a da ne govorim o Hercegovini i kakvi su igrači dolazili u Sarajevo da igraju. Mnogo tih fudbalera ovdje je ostavilo dubok trag, u jednom i drugom klubu. Živjeli smo od talenata iz pojedinih regija ove zemlje", podvukao je popularni Švabo.

Dodao je da ipak sve nije tako loše, da je vidljiv i napredak u nekim segmentima fudbala kao što je infrastruktura, a fudbaleri se trude da igraju brže i modernije.

"Grbavica i Koševo su mnogo napredovali u odnosu na vrijeme kada sam ja počinjao igrati. Teren na Grbavici sada je engleski, a s terena sve kreće. Tu naučite kako uklizati, kako igrati glavom. Naravno, mnogo je lakše sve to učiti na dobrom terenu. Igrači se trude da igraju brže i modernije", zaključio je Osim.

Derbi između Sarajeva i Željezničara će biti odigran danas od 17 sati na stadionu "Asim Ferhatović Hase".