Prvi trener
129

Osim: Ponosan sam na Džekinu karijeru, teško je u BiH bilo zamisliti njegov uspjeh

N. K.
Amar Osim (Foto: M. O./Klix.ba)
Amar Osim (Foto: M. O./Klix.ba)
Trener Fudbalskog kluba Željezničar Amar Osim govorio je za italijanski Teleradiostereo o kapitenu reprezentacije Bosne i Hercegovine Edinu Džeku.

Osim je bio prvi profesionalni trener tada mladom Džeki, kojeg je trenirao upravo u plavom dresu tima s Grbavice.

"Mogli smo odmah od prvih dana vidjeti da je Edin drugačiji. Već s 11 godina pravio je razliku s vršnjacima i pratili smo ga korak po korak. Imao sam sreću da u to vrijeme postanem trener Željezničara te poslije i Džeke, koji nam se u međuvremenu pridružio", rekao je Osim.

Trener Plavih ističe kako mu je odmah bilo jasno da Edin ima nešto više u sebi.

"Istovremeno, teško je bilo zamisliti put kojim je kasnije išao. U BiH je bilo toliko problema. U zemlji koja je osjećala posljedice rata, ali on bio veoma dobar. Ponosan sam i zadovoljan Edinovom karijerom", dodao je.

Džeko i Osim su i dalje u kontaktu.

"Dolazio sam gledati neke njegove mečeve. Protiv Shakhtara, kada je postigao pogodak, onda protiv Barcelone, kada je također bio strijelac. Uskoro dolazim na meč Rome protiv Juventusa... Nadam se da ću opet donijeti sreću njemu i Romi", kazao je Osim.

Prošlog ljeta Džeko je odbio preći u Inter kako bi ostao u Vučici.

"Ne postoji samo tehnička strana kada je ovakav izbor, već ima i ljudski aspekt. Jako mu je dobro u Rimu, tu su se rodila njegova djeca, porodica mu je vezana za grad. U Interu je mogao osvojiti neke trofeje, ali Roma je bila izbor njegovog srca", objašnjava Osim.