Uoči susreta Željezničar - Maccabi
0

Osim: Pod pritiskom su da prođu, to moramo iskoristiti

Piše: Dalibor Bošnjak
Amar Osim (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Iako je Maccabi iz Tel Aviva kvalitetniji tim i imaju veći budžet, trener FK Željezničar Amar Osim na to gleda kao na razlog za veći pritisak protivnika plavog tima u 3. pretkolu Evropske lige.

Na pres-konferenciji u Plavom salonu na stadionu "Grbavica" uoči prve utakmice protiv Izraelaca Osim je poručio da njegov tim ovakvu situaciju treba iskoristiti.

Konferenciji za medije su prisustvovali mnogobrojni novinari, što je pokazatelj velikog interesovanja javnosti za pomenutu utakmicu. Sportski direktor Željezničara Dželaludin Muharemović rekao je da nije iznenađenje što je klub sa Grbavice nadigrao moldavski Sheriff i zasluženo se plasirao u 3. pretkolo Evropske lige. U tome je, prema njegovim riječima, uveliko pomogla mnogobrojna publika, koju su predvodili najvatreniji navijači.

"Zbog velikog interesovanja za utakmicu i naše potrebe za što većom podrškom odštampano je 15.000 ulaznica. Za navijače će biti otvorena južna, istočna i sjeverna tribina. Navijača Maccabija neće biti. Dogovorili smo i direktan prenos koji će raditi BHT. To smo učinili ne radi novca, nego radi navijača koji nisu u mogućnosti doći na stadion. Nadamo se da se to neće negativno odraziti na posjetu. Također, u Izraelu vlada veliko interesovanje za ovaj susret, te će i u ovoj zemlji biti moguće gledati utakmicu", izjavio je Muharemović.

Nakon uvodnih riječi i korisnih informacija koje je dao Muharemović, novinari su postavili nekoliko pitanja Osimu o protivniku koji njegovu ekipu očekuje u četvrtak.

"Maccabi je izuzetno kvalitetna i uigrana ekipa. Gledao sam njihove utakmice, imam više informacija nego što sam imao o Sheriffu. Poređenja radi, Izraelci su mnogo ozbiljnija ekipa. O Sheriffu nismo znali gotovo ništa, ali smo uspjeli proći dalje. Dobra stvar po nas je neigranje njihovog najboljeg igrača. Ove utakmice moramo shvatiti ozbiljno i pružiti otpor. Moramo konstantno 'zakuhavati' igru i ne dozvoliti igračima Maccabija da osjete nadmoć u bilo kojem segmentu igre. To bi bilo veoma opasno. Ova ekipa bolje igra kao domaćin, imaju savršen teren, brzo igraju i sigurniji su u sebe. Našu šansu vidim u tome što su oni označeni kao favoriti, imaju kvalitet i mnogo veći budžet, a to donosi pritisak. Upravo na tu kartu želimo odigrati. Za početni sastav konkuriše 13-14 igrača, a možemo računati i na Kvesića koji je dobio papire", izjavio je Osim.

Novinarima se obratio i odbrambeni igrač Željezničara Patrick Nyema i pohvalio ih za podršku i atmosferu koju su napravili protiv Sheriffa.

"Imamo odlične navijače. potrebna nam je njihova podrška. Lakše nam je igrati pred punim tribinama. Igrao sam u Švicarskoj, imaju dobre navijače, ali je to ovdje puno bolje. Atmosfera se osjeti i na ulicama", kazao je Nyema.

Utakmica između Željezničara i Maccabija se igra u četvrtak na stadionu Asim Ferhatović Hase sa početkom u 20.30 sati.